Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Angst- of stemmingsproblemen

Wat zijn angstproblemen?

Iedereen is wel eens bang. Angst is zelfs een heel handige emotie. Het maakt het lichaam klaar om te vechten of te vluchten. Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat je snel en goed reageert op een gevaarlijke situatie in het verkeer.

Maar angst kan iemand ook in de weg zitten. Bijvoorbeeld als je vaak of erg bang bent en het je daardoor niet goed meer lukt de dingen te doen die je eigenlijk zou willen. Er is dan sprake van angstproblemen of een angststoornis.

Mensen kunnen voor verschillende dingen bang zijn. Bijvoorbeeld bang voor een dier of situatie. Of iemand is vaak erg bezorgd over dagelijkse dingen. Ook kan er sprake zijn van paniekaanvallen.

Wat zijn stemmingsproblemen?

De meeste mensen zijn wel eens verdrietig. Of ze hebben een dagje wat minder zin in van alles. Maar voel je dit vaker, of voor een langere tijd en zit dit je in de weg, dan kan er sprake zijn van stemmingsproblemen of een depressie.

Andere klachten die iemand kan ervaren zijn gewicht verliezen of juist aankomen, problemen met slapen en erg moe zijn. Mensen kunnen zich ook erg schuldig of waardeloos voelen en last hebben met concentreren of nadenken. Ook kan het zijn dat iemand vooral snel geprikkeld of boos is.

Soms komt het voor dat iemand zich lange tijd neerslachtig voelt of over de dood nadenkt. Als dat laatste bij jou het geval is, neem dan contact op met je huisarts of 113 Zelfmoordpreventie. Zij zijn er voor je.

Mogelijke hulpvormen

Let op: we kijken altijd welke hulpvorm past bij een situatie en of deze op de locatie wordt aangeboden.

Wanneer een kind of jongere bij ons komt, zoeken we samen naar een oplossing voor de angst- of stemmingsproblemen die diegene ervaart. Daarbij kunnen we gebruik maken van verschillende hulpvormen, zoals:

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact op met een familiezorglocatie bij jou in de buurt. Je vindt alle contactgegevens in ons locatieoverzicht.

Hulp

Herken jij je in deze situatie en ben je op zoek naar hulp? Neem contact op met je huisarts of het wijkteam in jouw gemeente. Als het nodig is zoeken ze samen met jou naar passende specialistische jeugdhulp. Dat kan bij iHub familiezorg zijn.

Waar wij nog meer bij helpen

Wil je weten met wat voor problemen je nog meer bij ons terecht kunt, lees dan meer op de pagina: