Kinderen en jongeren ontwikkelen zich aan de hand van de omgeving waarin zij zich bevinden. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld de ouders, broertjes en zusjes, vrienden en school. Het gezin vormt de basis. Gezinsleden hebben veel invloed op elkaar, zowel in kracht, als in kwetsbaarheid. Daarom is het héle gezin, en ook de verdere omgeving zoals school en werk, onderwerp van gesprek vanaf het moment dat het gezin bij ons komt.
Samen met het gezin werken we aan hun gezinsverhaal. Daarin beschrijven we de dynamiek van veerkracht en kwetsbaarheid binnen het gezin en de mogelijkheden voor herstel. Vervolgens kan de behandeling gericht zijn op het kind of de jongere, maar ook op de wisselwerking tussen gezinsleden: hoe reageren gezinsleden op elkaar en zijn hier veranderingen in nodig? Wat onze aanpak uniek maakt, is dat we óók de ouder(s) kunnen behandelen als dat passend is en een meerwaarde oplevert voor het kind en het gezin. Dat is voor ons echt familiezorg.
Hoe het hulpaanbod er voor het gezin ook uitziet, het doel is altijd om de levenslust, veerkracht en verantwoordelijkheid van het gezin te activeren, zodat het gezin op eigen kracht weer verder kan.
Lees meer over deze vernieuwende werkwijze: