Wat is vaktherapie?
Vaktherapie is de overkoepelende naam voor de volgende therapievormen:
- beeldende therapie;
- dans- en bewegingstherapie;
- dramatherapie;
- muziektherapie;
- psychomotorische therapie;
- psychomotorische kindertherapie;
- speltherapie.
Niet alle kinderen en jongeren praten gemakkelijk over wat hen bezighoudt of wat er aan de hand is. Het werken met beeldend materiaal, bewegen, dansen, muziek maken, toneelspelen of spelen in de spelkamer kan dan uitkomst bieden. Het raakt direct aan gevoelens zonder dat er woorden nodig zijn.
Tijdens vaktherapie kan de cliënt oefenen met diverse handelingen en leren om op een andere of nieuwe manier te reageren op (complexe) situaties. Of emoties en andere, nieuwe kanten van zichzelf ontwikkelen. Vanuit de nieuwe ervaringen bij deze handelingen krijgt de cliënt meer inzicht in zichzelf. Maar ook in de ander en de wereld om zich heen.
Vaktherapie is een therapievorm waarbij doen, voelen en ervaren voorop staan. Dit is anders dan bij gesprekstherapie waarbij het gaat om denken, praten en verklaren. Er kan gezamenlijk gezocht worden naar nieuwe mogelijkheden van reageren in het dagelijks leven. Het ervaringsgerichte karakter van vaktherapie sluit aan bij de natuurlijke manier waarop kinderen en jongeren zich ontwikkelen.