Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Systeemtherapie

In het kort

  • Vorm van psychotherapie
  • Belangrijke naasten worden betrokken bij de therapie
  • De onderlinge interactie staat centraal

Wat is systeemtherapie?

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie en wordt ook wel relatie- en gezinstherapie genoemd. Het voornaamste kenmerk van systeemtherapie is dat belangrijke naasten betrokken worden bij de therapie. Je kunt dan denken aan ouders, broers, zussen en de grootouders. Of bijvoorbeeld een vriend van het gezin.

Hoe werkt systeemtherapie?

Tijdens de therapie is er veel aandacht voor de onderlinge interactie en de verbetering hiervan. Er wordt ook rekening gehouden met belangrijke personen die niet aanwezig zijn. Samen kijken we hoe we het netwerk kunnen inzetten bij de hulp.

Wat is het doel van systeemtherapie?

Het uitgangspunt is dat een probleem of een (psychische) klacht nooit op zichzelf staat. De sociale, relationele en culturele omstandigheden spelen altijd een rol. De leefsituatie en relaties (het systeem) hebben invloed op problemen. Tijdens de therapie worden omgevingsfactoren besproken. Voorbeelden hiervan zijn school, werk, de buurt of religie. Met elkaar wordt gekeken hoe deze factoren van invloed zijn op alle betrokkenen.

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan direct contact op met een familiezorglocatie bij jou in de buurt. Je vindt alle contactgegevens in ons locatieoverzicht.

Een dag op pad met... Lotte

‘Ouders die niet meer communiceren, samenwerken, of überhaupt met elkaar in één ruimte kunnen doorbrengen? Dat zien wij steeds vaker. Kinderen betrekken zo’n scheiding vaak op zichzelf: Als ik niet geboren was, hadden mijn ouders nu niet zo’n ruzie, zeggen ze bijvoorbeeld. Aan ons dus de taak ook de kinderen te ontschuldigen.’