Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Attachment Based Family Therapy

In het kort

  • Therapie gericht op het herstellen of versterken van de steunrelatie tussen een jongere en de ouders
  • Voor jongeren tussen 12 en 18 jaar die te maken hebben met depressieve klachten en gedachten aan zelfdoding
  • Focus op emotionele verbondenheid en communicatie in plaats van focus op problematisch gedrag

Wat is Attachement Based Family Therapy?

Attachement Based Family Therapy (ABFT) is een therapie gericht op het herstellen of versterken van de steunrelatie tussen een kind en de ouders. De therapie is speciaal ontwikkeld voor jongeren met depressieve klachten en gedachten aan zelfdoding. De relaties in het gezin - en dus níet het gedrag van de jongere - zijn de focus van de behandeling. Het doel van de therapie is dat door het verbeteren van de kwaliteit van de steunrelatie en het herstellen van de verbinding tussen ouders en kind de depressieve klachten van de jongere afnemen.

Voor wie is Attachement Based Family Therapy?

Attachement Based Family Therapy is speciaal ontwikkeld voor jongeren tussen 12 en 18 jaar met depressieve klachten en gedachten aan zelfdoding.

Hoe werkt Attachement Based Family Therapy?

In een periode van ongeveer 16 weken en 16 sessies worden er 5 taken uitgevoerd:

  1. Het herkaderen van relaties: in een gezamenlijke sessie met de jongere en ouders wordt het belang van de steunrelatie besproken.
  2. Het aangaan en opbouwen van een samenwerkingsrelatie met de jongere: welke ervaringen hebben het vertrouwen van de jongere in de steunrelatie geschaad?
  3. Het aangaan en opbouwen van een samenwerkingsrelatie met de ouders: wat is er ondanks de goede intenties en liefde van de ouders (onbedoeld) niet goed gegaan? En hoe kunnen zij luisteren naar wat voor de jongere in de weg zit om uit te reiken voor ouderlijke steun?
  4. Herstel van verbinding: de jongere en ouders spreken met elkaar over ervaringen die het vertrouwen van de jongere in de steunrelatie geschaad hebben.
  5. Autonomie ondersteunen: de jongere en ouders oefenen samen verder: hoe doet de jongere beroep op de ouders? En hoe bieden de ouders steun in het omgaan met stress en uitdagingen?

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan direct contact op met een familiezorglocatie bij jou in de buurt. Je vindt alle contactgegevens in ons locatieoverzicht.

Denk je aan zelfdoding? Neem 24/7 gratis en anoniem contact op met 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 of chat op 113.nl.