Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Trauma

Trauma

Wat is een trauma?

Iedereen kan in het leven een nare gebeurtenis meemaken. Bijvoorbeeld omdat je zelf iets ergs meemaakt of dit ziet gebeuren. Denk aan:

  • een verkeersongeluk
  • het verliezen van iemand waar je om geeft
  • mishandeling
  • seksueel geweld

Soms is zo’n gebeurtenis onverwachts, zoals een verkeersongeluk. Maar het kan ook vaker voorkomen, zoals mishandeling. Bijna iedereen heeft tijd nodig om zoiets te verwerken. Als je last blijft houden van klachten, dan kan je een zogenaamd psychotrauma hebben.

Je hebt bijvoorbeeld nachtmerries of je moet steeds denken aan wat er gebeurd is. Je gaat plekken en situaties uit de weg die je aan de gebeurtenis doen denken. Of je beleeft de gebeurtenis steeds opnieuw in je hoofd. Ook kan het zijn dat jij je somber voelt, snel boos bent of dat je snel schrikt en je concentreren lastig vindt. Je kan direct na wat er gebeurd is last krijgen van klachten, maar je kan het ook later pas merken.

Wij gebruiken het woord trauma voor de nare gebeurtenis zelf, maar ook voor de reactie van iemand op die gebeurtenis.

Mogelijke behandelingen

Wanneer je bij ons komt, zoeken we samen naar een oplossing voor de problemen die je ervaart. Daarbij kunnen we gebruik maken van verschillende behandelingen, zoals:

Let op: we kijken altijd welke behandeling past bij jouw situatie en of deze op jouw locatie wordt aangeboden.

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hulp

Herken jij je in deze situatie en ben je op zoek naar hulp? Neem contact op met je huisarts of het wijkteam in jouw gemeente. Als het nodig is zoeken ze samen met jou naar passende specialistische jeugdhulp. Dat kan bij iHub familiezorg zijn.

Waar wij nog meer bij helpen

Wil je weten met wat voor problemen je nog meer bij ons terecht kunt, lees dan meer op de pagina: