Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Trauma

Wat is een trauma?

Iedereen kan in het leven een nare gebeurtenis meemaken. Bijvoorbeeld omdat ze zelf iets ergs meemaken, of dit zien gebeuren. Denk aan:

  • een verkeersongeluk
  • het verliezen van iemand waar je om geeft
  • mishandeling
  • seksueel geweld

Soms is zo’n gebeurtenis onverwachts, zoals een verkeersongeluk. Maar het kan ook vaker voorkomen, zoals mishandeling. Bijna iedereen heeft tijd nodig om zoiets te verwerken. Als iemand last blijft houden van klachten, dan kan er sprake zijn van een zogenaamd psychotrauma.

Iemand heeft bijvoorbeeld nachtmerries, of moet steeds denken aan wat er gebeurd is. Plekken en situaties die aan de gebeurtenis doen denken worden uit de weg gegaan. Of iemand beleeft de gebeurtenis steeds opnieuw in het hoofd. Ook kan het zijn dat iemand zich somber voelt, snel boos wordt, of dat iemand snel schrikt en zich concentreren lastig vindt. Iemand kan direct na wat er gebeurd is last krijgen van klachten, maar kan het ook later pas merken.

Wij gebruiken het woord trauma voor de nare gebeurtenis zelf, maar ook voor de reactie van iemand op die gebeurtenis.

Mogelijke hulpvormen

Let op: we kijken altijd welke hulpvorm past bij een situatie en of deze op de locatie wordt aangeboden.

Wanneer een kind of jongere bij ons komt, zoeken we samen naar een oplossing voor de problemen die iemand ervaart. Daarbij kunnen we gebruik maken van verschillende hulpvormen, zoals:

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact op met een familiezorglocatie bij jou in de buurt. Je vindt alle contactgegevens in ons locatieoverzicht.

Hulp

Herken jij je in deze situatie en ben je op zoek naar hulp? Neem contact op met je huisarts of het wijkteam in jouw gemeente. Als het nodig is zoeken ze samen met jou naar passende specialistische jeugdhulp. Dat kan bij iHub familiezorg zijn.

Waar wij nog meer bij helpen

Wil je weten met wat voor problemen je nog meer bij ons terecht kunt, lees dan meer op de pagina: