Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Imaginaire Exposure

Imaginaire Exposure

In het kort

  • Een vorm van cognitieve gedragstherapie
  • Gericht op traumaklachten
  • Aanleren van verwerkingsmechanismen

Wat is Imaginaire Exposure?

Imaginaire Exposure is een vorm van Cognitieve Gedragstherapie die gebruikt wordt bij traumaverwerking. Door telkens weer de traumatische gebeurtenis te beschrijven, ga je de herinnering minder vermijden. Zo is er ruimte voor verwerking.

Hoe werkt Imaginaire Exposure?

Door de nare ervaring herhaaldelijk te beschrijven, wen je aan de angst en neemt deze geleidelijk af. Ook de emoties die met deze herinnering gepaard gaan kunnen afnemen. Je krijgt meer controle over hoe je je voelt als je terugdenkt aan die gebeurtenis. Je ervaart dat je het aankan om eraan te denken. Daarnaast zorgt de Imaginaire Exposure ervoor dat de naarste herinnering een bredere context krijgt. Het wordt een verhaal met een begin en een eind. In plaats van alleen een herinnering aan het traumatische moment. Door deze verwerkingsmechanismen zullen de traumaklachten afnemen.

Lees ook over Imaginaire Rescripting, onze andere behandeling die gericht is op traumaklachten.

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.