Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

JeugdzorgPlus

JeugdzorgPlus

In het kort

JeugdzorgPlus is een vorm van gesloten jeugdhulp. Dat betekent dat je de plek waar je tijdelijk verblijft en zorg en onderwijs krijgt niet zomaar kunt verlaten. JeugdzorgPlus is hulp voor jongeren en hun familie, die veel problemen hebben en die niet geholpen zijn bij andere vormen van hulpverlening.

Wanneer is JeugdzorgPlus nodig?

Een tijdelijk verblijf binnen JeugdzorgPlus kan nodig zijn wanneer mensen om een jongere heen zich grote zorgen maken om de veiligheid van de jongere, of de veiligheid van de omgeving. Dit gebeurt niet zomaar. Er is dan al veel aan vooraf gegaan en een kinderrechter moet hier toestemming voor geven.

Alternatieven voor JeugdzorgPlus

Plaatsingen binnen JeugdzorgPlus willen we zo kort mogelijk houden en nog veel liever voorkomen. Daarom zijn er verschillende andere manieren ontwikkeld om jongeren en hun familie te helpen:

Voor een kleine groep jongeren met veel problemen zijn deze andere manieren niet voldoende om hen te helpen. De veiligheid van een tijdelijk gesloten verblijf is dan toch echt nodig.

Veranderingen binnen JeugdzorgPlus

Binnen iHub werken we hard aan het omvormen van onze JeugdzorgPlus. De groepen zijn verkleind naar maximaal 6 jongeren per groep. We bieden een op elkaar passend programma van zorg, behandeling en onderwijs. En steeds meer aandacht voor wat we noemen relationele veiligheid. Dat betekent dat we er alles aan doen om een veilige, huiselijke omgeving te creëren, waarin een goede professionele relatie bestaat tussen de jongere, het gezin en het behandelteam. Waarbij iedereen vrijuit durft te spreken over gevoelens en waarom je op een bepaalde manier reageert of iets doet.

Specialismes binnen JeugdzorgPlus

We bieden binnen JeugdzorgPlus gemengde groepen, maar ook groepen met verschillende specialismes, zoals:

Hoe ziet een verblijf binnen JeugdzorgPlus eruit?

Wanneer je tijdelijk binnen JeugdzorgPlus verblijft, krijg je van ons behandeling en onderwijs. Je gaat naar school, er zijn sportmomenten en groepsmomenten. En je krijgt een op maat gemaakt programma wat bestaat uit school, individueel en/of in groepsverband therapie groepsmomenten en andere activiteiten zoals sport. Er worden verschillende behandelingen gegeven. Bijvoorbeeld behandeling voor trauma, of behandeling om je te leren controle te krijgen over middelengebruik. Maar ook leer je vaardigheden om beter om te gaan met je emoties.

Met wie heb je te maken binnen JeugdzorgPlus?

Op het moment dat je op een groep verblijft heb je te maken met verschillende mensen. Ten eerste het team van begeleiders die dag en nacht aanwezig zijn en waarvan er één je mentor is. Daarnaast heb je te maken met de gedragswetenschapper van de groep. Met hem of haar en je mentor heb je wekelijks gesprekken over de doelen die je wil bereiken en de voortgang die je daarin maakt. Op school heb je een mentor die met jou de doelen voor onderwijs bespreekt en je ondersteunt om die te bereiken.

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.