Team Marathon is een vorm van ambulante hulpverlening. Dat betekent dat de hulpverleners vooral bij het gezin thuis komen en daar de gesprekken voeren. De hulpverleners kunnen ook begeleiden bij gesprekken op school. En daarnaast worden soms ook gesprekken gevoerd op één van onze locaties. Bijvoorbeeld om samen met het gezin en de verwijzer te bespreken hoe het traject verloopt. Team Marathon werkt altijd systeemgericht of vanuit systemische aanpak.
Tijdens het traject maken we gebruik van verschillende dingen:
Gezinstaxatie
Om een goed en eigen beeld te vormen van het gezin, nemen we ruim de tijd om elkaar goed te leren kennen. Een gezinstaxatie is daarbij helpend. We komen thuis, observeren en voeren gesprekken. Daarnaast vragen we verschillende onderwerpen verder uit zoals life events, gezinsanamnese, opvoedingsideeën. Ook spreken met andere belangrijke mensen voor het gezin. Zo krijgen we zicht op de aanwezige en vaak verstoorde gezinspatronen.
Veiligheidsplan
We onderzoeken met elkaar waar de kwetsbaarheden en risico’s liggen. Samen met het gezin en de verwijzer maken we indien nodig een veiligheidsplan. Een veiligheidsplan is een stappenplan, waarin staat wat je kan doen tijdens een noodsituatie. Zo’n noodsituatie noemen we een crisis. Het veiligheidsplan helpt vooral om zo'n crisis te voorkómen. Het gezin bedenkt zelf wat hiervoor nodig is. De afspraken leggen we vast.
Krachtenanalyse
We maken ook inzichtelijk waar de krachten van een gezin liggen en hoe we deze samen kunnen versterken. Dit doen we door het maken van een zogenaamde krachtenanalyse.
Gezinsplan
We maken samen met de gezinsleden een analyse van hun gezinssituatie en formuleren doelen. Dit doen we in de vorm van een gezinsplan. Het hoofddoel is om weer te zorgen voor een stabiele gezinssituatie. Dat is een situatie waarbij ieder gezinslid in zijn kracht staat en waarbij de relaties tussen de gezinsleden zijn verbeterd.
Gesprekstechnieken
We zijn goed in het maken van verbinding met jongeren en hun gezinnen. We zetten daarvoor verschillende gesprekstechnieken in. Een voorbeeld van zo’n techniek is oordeelloos communiceren. Hierbij draait het om het écht begrijpen van de ander, zonder daar iets van te vinden.
De lucht klaren
Een sterke basis van vertrouwen helpt kinderen en hun gezin om ‘oud zeer’ uit te spreken en aan de slag te gaan met verwerking. We klaren de lucht: wat is er gebeurd dat het zover heeft kunnen komen? Wat staat er nog tussen de gezinsleden in wat nog niet uitgesproken is, maar wel voelbaar is? Vanuit hier kunnen we samen verder bouwen aan een fijne gezinssituatie.