We werken met het Good Lives Model. Dit houdt in dat we voor iedere jongere streven naar een leven waarin de basisbehoeften in balans zijn. De behandeling wordt op maat gemaakt. We kijken naar wat er nog mist en verbeterd kan worden. Tijdens de behandeling:
- leren jongeren hun eigen probleemgedrag herkennen door middel van therapie;
- wordt het sociale netwerk (Good Lives Team) betrokken of hersteld om een sterkere basis te vormen waar jongeren op kunnen terugvallen;
- vergroten de jongeren hun autonomie en zelfvertrouwen om weer de regie te leren nemen over hun eigen leven;
- creëren we mogelijkheden voor de toekomst;
- bouwen de jongeren vrijheden opnieuw op.
Hoe ziet de behandeling eruit?
De behandeling duurt gemiddeld een jaar tot anderhalf jaar, afhankelijk van de zorgzwaarte. Dit is vaak nodig omdat het een intensieve behandeling is waarbij meerdere therapieën aangeboden worden. Ook is er tijd nodig om nieuw gedrag aan te leren.
Het proces:
- Aanmelding: Jongeren die SGG hebben vertoond, kunnen bij ons aangemeld worden via een Gecertificeerde Instelling. Ouders melden nooit zelf aan. Een rechter meldt ook nooit zelf aan.
- Beoordeling: De aanmelding wordt beoordeeld in overleg met de gedragswetenschapper, pedagogisch medewerker A en de leidinggevende.
- Ouderbetrokkenheid: De betrokkenheid van ouders bij de behandeling is heel belangrijk. Daarom vindt vlak voor de plaatsing een intakegesprek plaats, waarbij ouders aanwezig moeten zijn. Hierin bespreken we de behandelvraag en stellen we leerdoelen op. Ook krijgen de ouders een rondleiding op de locatie, zodat ze weten waar en hoe hun kind behandeld wordt.
- Diagnostiek: Om meer inzicht te krijgen in de problemen wordt er in de eerste zes weken uitgebreide diagnostiek gedaan. Dit betekent dat we onderzoeken wat er aan de hand is, hoe dit gedrag is ontstaan en hoe het komt dat het er nog steeds is. Op basis hiervan stellen we een behandelplan op met alle belangrijke betrokkenen van de jongere. De behandelvorm bepalen we samen en iedereen krijgt taken om mee aan de slag te gaan.
- Behandeling: De jongere volgt verschillende trainingen, therapieën en begeleiding, zowel in de groep als individueel. De behandeling is gericht op de seksuele problemen en de achterliggende problemen. De jongere werkt ook aan zelfvertrouwen en krijgt langzaam weer de regie over zichzelf. Ook de ouders worden actief betrokken. De behandeling wordt elke drie maanden geëvalueerd.
- Toekomst: De jongere en de omgeving krijgen handvatten om een nieuwe crisis te voorkomen. Zo hebben ze geleerd om opkomende spanning op tijd te signaleren. En daar op een gezonde manier mee om te gaan. Op deze manier krijgt de jongere weer grip op het eigen leven.