Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Gezin Totaal

In het kort

  • De focus ligt op het hele gezin
  • Werkt met de JIM (Jouw Ingebrachte Mentor) aanpak en betrekt het netwerk
  • Met het gezin, het netwerk en professionals werken aan de hulpvraag
  • Gezinsleden krijgen de regie terug over hun leven

Wat is Gezin Totaal?

Gezin Totaal is een behandelprogramma dat gericht is op het hele gezin. Het is een zogenaamde ambulante hulpvorm. Dat betekent dat de hulp thuis of op een andere verblijfplaats kan plaatsvinden.

Het programma start altijd met een verkenningsweek. Het doel van de verkenningsweek is om inzichtelijk te krijgen wat het gezin nodig heeft om met elkaar verder te gaan. Door met het hele gezin te werken groeit iedereen toe naar een nieuwe situatie.

Gezin Totaal werkt systeemgericht. Dat betekent dat we de situatie en mensen die betrokken zijn benaderen als een samenhangend geheel. We betrekken ook het netwerk bij de behandeling.

De leidende principes van Gezin Totaal zijn:

  • Gezin centraal
  • Veiligheid en rust
  • Samen besluiten
  • Snel een plan
  • Gezin doet zelf wat het kan
  • Alle levensgebieden
  • Eigen netwerk blijft
  • Versterken wat goed gaat
  • Thuis doen wat thuis kan

Voor wie is Gezin Totaal?

Gezin Totaal is voor gezinnen met kinderen van 0-18 jaar. Ze hebben te maken met complexe problematiek waardoor er zorgen ontstaan over de ontwikkeling van het (pleeg)gezin of één van de gezinsleden. Aanmelden kan al bij de eerste signalering van deze zorgen. Er kan sprake zijn van een andere verblijfplaats van één of meerdere gezinsleden, ook dan kan Gezin Totaal worden ingezet. Er is ook een mogelijkheid om naar een thuisplaatsing toe te werken.

Waarom het hele gezin?

Bij iHub vinden we dat het hele gezin onderdeel hoort te zijn van een behandelprogramma. We werken vanuit de overtuiging dat het gezin en het netwerk blijvend is voor het kind. Het is daarom belangrijk dat het hele gezin en het netwerk onderdeel is van de behandeling. Daarom werken we met de JIM (Jouw Ingebrachte Mentor) aanpak. Dit vergoot de kans dat de gewenste veranderingen binnen het gezin beter in stand blijven.

Gezinsverkenning

We kijken samen met alle gezinsleden wat het gezin nodig heeft. Dit doen we op basis van gezinsverkenning. Dit is een intensieve observatieperiode waarin de gezinsleden tot rust komen en overzicht krijgen over wat goed gaat en waar zorgen liggen. Het doel van de verkenningsweek is om inzichtelijk te krijgen wat het gezin nodig heeft om met elkaar verder te gaan.

Tijdens de verkenningsweek zijn de ambulant medewerkers er op verschillende momenten. Door er op momenten zoals het ontbijt, het avondeten of het avondritueel te zijn, kunnen zij helpen ontdekken waar ieders kracht, maar ook de uitdagingen liggen.

Ook willen we inzicht in patronen krijgen en bieden we handvatten om patronen om te buigen. Het betrekken van het netwerk is ook in deze fase noodzakelijk. De verkenning is een week en vindt plaats op een locatie van iHub. Maatwerk is mogelijk.

Aanpak

Met Gezin Totaal werken we volgens een stappenplan van 6 stappen. Vanaf de aanmelding wordt er toegewerkt naar een werkbaar toekomstplan waar het gezin zelfstandig mee verder kan.

  1. Aanmelding: Aanmelden voor Gezin Totaal vindt plaats via een gecertificeerde instelling (GI) of wijkteam.
  2. Beoordeling: De aanmelding komt binnen bij iHub. De plaatsingsfunctionaris en de gedragswetenschapper beoordelen de aanmelding. Zij nemen daarover contact op met de aanmeldende partij (GI of wijkteam).
  3. Voorbereiding: In de voorbereiding van de gezinsverkenning doen de ambulant hulpverleners van GezinTotaal een intake en plannen we een aantal huisbezoeken.
  4. Gezinsverkenning: De gezinsverkenning duurt een week en vindt plaats op een iHub-locatie. Maatwerk is mogelijk. Tijdens deze week verwachten we dat alle gezinsleden vrij van werk en school zijn. De verkenning helpt het gezin inzicht te krijgen in hun krachten. We kijken naar wat er goed gaat, maar ook naar omstandigheden in de thuissituatie waar zorgen liggen.
  5. Vorming: De hulpvraag is samen met het gezin bepaald tijdens stap 4. Vervolgens is het belangrijk om helder te krijgen wat het gezin nodig heeft om verder te kunnen. Per gezin bekijken we waar we naar toe kunnen werken. Er zijn verschillende mogelijkheden:

    - Het gezin kan verder zonder hulp;
    - Het gezin krijgt thuis hulp;
    - Het gezin heeft meer ondersteuning nodig dan alleen thuis. Dan kijken we naar een passend alternatief.

    Het behandelaanbod is breed. We bekijken altijd samen met het gezin wat passend is. Soms is één van de hulpvormen voldoende om het gezin weer op weg te helpen. Via ambulante jeugdhulp zetten we dan een hulpvorm in die passend is voor de hulpvraag van het gezin.

    De ambulant hulpverleners zijn gemiddeld 6 uur per week betrokken bij een gezin. Iedere 6 weken is er een evaluatie met het gezin en alle betrokkenen. We bekijken dan of de geboden hulp voldoende is om als gezin zelf verder te gaan.
  6. Toekomst: Het doel is dat het gezin binnen 6 maanden weer verder kan. Soms is er na deze 6 maanden nog wel hulpverlening nodig. Deze hulp wordt in overleg vormgegeven.

Waar is deze hulp?

Gezin Totaal vindt plaats op onze locaties Bergse Bos (Rotterdam) en Rijnhove (Alphen aan den Rijn).

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Mail ons via bergsebos@ihub.nl, of bel ons op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur.

Verwijzers kunnen vooraf en gedurende het hele traject altijd contact opnemen via aanmelden.ambulantzh@ihub.nl voor overleg of informatie.

Aanmelden

Ben je verwijzer en wil je een gezin aanmelden voor onze zorg? Ga dan naar onze aanmeldpagina. Bij iHub meld je aan met een hulpvraag, niet voor een specifieke behandeling.