Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Gezinsverkenning

In het kort

De verkenningsweek van iHub familiezorg is een intensieve observatieperiode waarin we duidelijk maken wat een gezin nodig heeft om met elkaar verder te gaan. Het gezin verblijft één week op een locatie van iHub. Hierdoor kunnen de gezinsleden tot rust komen en overzicht krijgen. Wat gaat er goed en waar liggen zorgen? Na de verkenningsweek heeft het gezin inzicht in wat alle gezinsleden nodig hebben om met elkaar verder te gaan. De opzet van de verkenningsweek stemmen wij op maat af met het gezin.

Voorbereiding

Voordat de verkenning plaatsvindt, hebben de ouders, de verwijzer en ambulant medewerkers van iHub familiezorg een kennismakingsgesprek. Wij adviseren dat ook een persoon uit het sociale netwerk van het gezin bij dit gesprek aansluit. Met het sociale netwerk bedoelen we personen waar een gezin veel tijd mee doorbrengt, zoals familieleden of vrienden. Betrokkenheid van het sociale netwerk van het gezin draagt namelijk bij aan het effect van de behandeling. Het programma van de verkenning wordt samen met het gezin afgestemd.

De verkenningsweek

Tijdens de verkenningsweek komen de ambulant medewerkers op verschillende momenten bij het gezin langs. We bekijken deze momenten en helpen het gezin ontdekken waar de kracht en uitdaging van elk van de gezinsleden liggen. We zetten verschillende soorten hulp in die inzicht in de patronen geven. Het gezin krijgt vervolgens handvatten om deze patronen om te buigen. Betrokkenheid van het sociale netwerk hierbij is heel belangrijk. De ambulant medewerkers benaderen dan ook het netwerk. De momenten waarbij de ambulant medewerkers aanwezig zijn, zijn van tevoren afgestemd met het gezin. Denk aan het ontbijt, het avondeten of het avondritueel.

Evaluatie

Na de verkenningsweek besluiten het gezin, iemand uit het netwerk en de verwijzer samen met de medewerkers van iHub familiezorg hoe het gezin verder gaat. Een vervolg op de gezinsverkenning kan de behandelmethode Gezin Totaal zijn of een andere vorm van hulpverlening.

Uitgangspunten

  • De verkenning helpt het gezin inzicht te krijgen in hun kracht (wat gaat goed) en hun leerpunten (wat zijn belemmerende omstandigheden in de thuissituatie).
  • Het sociale netwerk wordt betrokken tijdens de gezinsverkenning.
  • We onderzoeken wat het gezin nodig heeft om zo zelfstandig mogelijk verder te gaan.
  • De ambulant medewerkers zijn neutraal en oordelen niet.
  • Na de verkenningsweek besluiten het gezin, iemand uit het netwerkt, de verwijzer en de betrokken medewerkers vanuit iHub familiezorg samen wat de vervolgstappen zijn.