Begeleiding en deskundigheid
iHub bekijkt altijd samen met het kind en de ouders welke hulpvorm passend is. Dit kan een pleeggezin zijn, maar ook een gezinshuis of een andere vorm van jeugd- of familiehulp. Samen met een deskundige begeleider wordt gekeken naar de geschikte vorm van pleegzorg. De begeleider kan goed beoordelen wat de juiste match is voor het kind en het pleeggezin. Pleegouders en ouders worden altijd gekoppeld aan een persoonlijke begeleider uit de regio.
Netwerk van het kind
We proberen altijd eerst een pleeggezin te vinden in het netwerk van het kind. Dit kunnen de grootouders of een oom en tante zijn. Of bijvoorbeeld een juf of goede vriend van de familie. Dit heet netwerkpleegzorg. iHub kan een verkenning naar netwerkpleegzorg inzetten als een crisis of uithuisplaatsing dreigt. Lukt het niet om een pleeggezin te vinden binnen het netwerk van een kind? Dan gaan we op zoek naar geschikte pleegouders uit ons bestand die het kind een warm thuis kunnen bieden. Soms zetten we kindgericht werven in om een passend gezin te vinden.
Juiste match
Ons pleegouderbestand bevat pleegouders voor verschillende pleegzorgvormen. Op die manier is er altijd een pleeggezin dat past bij de situatie. Om de juiste match te maken, hebben we een speciaal 'Instroomteam'. Dit team heeft ervaring met het vinden van de juiste pleegouders bij een hulpvraag. Naast matching is het Instroomteam verantwoordelijk voor screening van pleegouders.
Duur van pleegzorg
Pleegzorg kan kort of lang duren, maar het uitgangspunt is altijd dat een kind terugkeert naar de ouders. Duurt een verblijf korter dan een jaar, dan spreken we van kortdurende pleegzorg. Gaat het om een langere periode, dan hebben we het over langdurige pleegzorg. In sommige gevallen blijkt het ook niet mogelijk om terug te keren naar de ouders. Dan blijft het kind in het pleeggezin.