- De eerste stap is het bezoeken van een informatieavond
- De tweede stap is een persoonlijk gesprek
- De derde stap is het volgen van een opleidingstraject
- De vierde stap is een evaluatie van de eerste drie stappen
iHub pleegzorg werkt volgens de landelijke protocollen en richtlijnen, zoals opgesteld door Pleegzorg Nederland. De daadwerkelijke screening start na stap 1. Na een informatieavond vullen aspirant pleegouders namelijk een aanmeldformulier in en gaat het Instroomteam aan de slag met het verwerken van die gegevens
Uitleg stap 2: Persoonlijk gesprek
Het aanmeldformulier is pas compleet als er Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) in zit. Deze vraagt iHub voor elke pleegouder aan bij de Raad voor de Kinderbescherming (RvdK). De Raad screent het aspirant pleeggezin en neemt een besluit op basis van informatie uit het bevolkingsregister, het Justitieel Documentatie Systeem en het archief van de RvdK. Ze bekijkt of er bezwaren zijn om pleegouder te worden. Zonder VGB kan iemand geen pleegouder worden en zal de screening of opleiding vanuit iHub pleegzorg worden afgesloten. Als alle formulieren compleet zijn (dus met VGB, een compleet aanmeldformulier en een medische verklaring), vindt een persoonlijk gesprek plaats. Waarom pleegzorg? Wat zijn de wederzijdse verwachtingen?
Uitleg stap 3: Opleidingstraject
Na het gesprek volgen aspirant pleegouders een opleidingstraject. Dit bestaat uit een intake, drie opleidingsavonden, een tussengesprek en een eindgesprek aan huis. Op de vierde avond wordt het netwerk van het aspirant pleeggezin uitgenodigd en worden zij ook meegenomen in de wereld van pleegzorg. De opleidingsavonden worden verzorgd door een hbo-geschoolde trainer in combinatie met een mbo-opgeleide ervaringsdeskundige. Elk opleidingstraject staat onder supervisie van een gedragsdeskundige.
Uitleg stap 4: Evaluatie
Tijdens het opleidingstraject vullen aspirant pleegouders een werkboek in, dat bestaat onder meer uit hun levensverhaal. Daarnaast leveren ze twee referenten aan. Eén van de referenten is bij voorkeur een professional die op een school, in de hulpverlening of in de gezondheidszorg werkt. We bellen altijd ten minste één van de referenten. De referentenformulieren bewaren we in het pleegouderdossier. Medewerkers van het Instroomteam beschrijven alle belangrijke punten van het screeningsproces in een verslag, bij wijze van evaluatie. Een gedragswetenschapper leest dit verslag en oordeelt mee over goedkeuring. Het verslag blijft bewaard in het dossier. Nadat er een matching heeft plaatsgevonden met een gezin en een pleegkind, krijgt het pleeggezin een pleegzorgbeleider toegewezen.