Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Mockingbird

Mockingbird

Een ondersteunend netwerk is belangrijk voor goede pleegzorg. Daarom werkt iHub met de pleegzorgvorm Mockingbird. Met Mockingbird kunnen pleegkinderen én pleegouders een sterk netwerk opbouwen. Uit dit netwerk halen ze steun en plezier en hier kunnen ze ervaringen uitwisselen.

Wat is Mockingbird?

Mockingbird is een vernieuwende pleegzorgvorm afkomstig uit de Verenigde Staten. Inmiddels is het ook in Nederland een steeds bekender begrip. Het uitgangspunt bij Mockingbird is het creëren van een groot netwerk met pleeggezinnen. Dit netwerk wordt ook wel een constellatie genoemd. iHub was de eerste pleegzorgaanbieder in Nederland die met Mockingbird mocht werken.

Centrale hubhome

Het middelpunt van een Mockingbird constellatie is het centrale hubhome. Dit zijn ervaren pleegouders. Zij verbinden de verschillende gezinnen binnen het netwerk. De hubhome ouders organiseren maandelijks bijeenkomsten en bieden (praktische) ondersteuning. Ook hebben zij een slaapplek beschikbaar als een kind uit een ander pleeggezin even een time-out nodig heeft. Of gewoon voor de gezelligheid natuurlijk.

Het doel van Mockingbird

Door het netwerk ontstaat er een hechte gemeenschap waarin pleegouders elkaar kunnen helpen en van elkaar kunnen leren. Het werk van pleegouders kan soms uitdagend zijn; met de juiste steun kunnen eventuele problemen snel opgelost kunnen worden. Daarnaast bouwen de kinderen binnen het netwerk aan duurzame relaties die ze goed kunnen gebruiken tijdens het opgroeien. Zo kunnen ze bij behoefte aan een time-out tijdelijk binnen het Mockingbirdnetwerk logeren. Dan komen het kind en het pleeggezin tot rust, zonder dat hiervoor een onbekend pleeggezin hoeft te worden ingezet. In Amerika zeggen ze niet voor niets: ‘It takes a village to raise a child’. (Om een kind op te laten groeien, heb je een heel dorp nodig).

Eén grote familie

Het mooiste aan Mockingbird is dat de pleegkinderen het netwerk als één grote familie gaan zien. Dit hechte netwerk geeft kinderen een veilige en stabiele basis waar ze hun hele leven iets aan kunnen hebben. Lees meer over basisprincipes van Mockingbird.