Veertien jongeren deden mee aan “Getekend door het leven”, een project van ExpEx* Rotterdam in samenwerking met Gemeente Rotterdam. Zij lieten hun littekens of tatoeages fotograferen en het resultaat zal in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam te zien zijn. De gedachte achter het project? Jongeren met een verleden in de jeugdhulp de kans geven om hun verhaal te doen aan de hand van hun lichaamstekening. Anouk Robben (25) is één van die jongeren. Ze liet haar littekens fotograferen en schreef onder begeleiding van spoken word artist Frensis Bulo een gedicht bij haar foto. Haar boodschap? ‘Hoe klein of groot je littekens ook zijn, ze horen bij je en mogen gezien worden.’
Anouk woont bij haar ouders in Schiedam, samen met haar broertje en zusje. Ze heeft inmiddels drie jaar een vriend die ze al kent sinds haar middelbare schooltijd. Ze werkt op dit moment als vrijwilliger voor ExpEx en is daar ervaringsdeskundige. Anouk voelt zich nu goed, maar dat is niet altijd zo geweest. Voor de coronapandemie begon ze een studie psychologie aan de Erasmus Universiteit, maar de omstandigheden tijdens de pandemie zorgen ervoor dat ze stopt met haar studie. Daarnaast raakt ze in diezelfde periode haar bijbaan in een winkel kwijt. Het is niet een tijd waar ze met een goed gevoel aan terugdenkt. Anouk wordt depressief en wist daardoor dat ze even op de rem moest trappen; met depressieve klachten kwam ze namelijk al op jonge leeftijd in aanraking.
Verademing
Rond groep 8 begon Anouk op een ongezonde manier af te vallen. In eerste instantie houdt ze dit voor zichzelf, totdat ze haar mentor in de eerste klas van de middelbare school in vertrouwen neemt. ‘Zij zei: “Ik ben jullie mentor en als er wat is dan kun je dat bij me kwijt.” Dat was voor mij echt een verademing. Ik kreeg toen eindelijk het gevoel dat er iemand naar me luisterde en er voor me was,’ vertelt ze. Omdat Anouk liever niet wil dat haar ouders het weten, wordt ze door haar mentor in contact gebracht met een maatschappelijk werker van school. Uiteindelijk maken ze zich op school zo’n zorgen dat Anouks ouders alsnog worden ingelicht. Zo belandt ze vervolgens bij de huisarts en tenslotte bij de psycholoog. Dit is ook de periode waarin ze begint met het snijden van zichzelf (automutilatie).