Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

‘Door mijn JIM voelde ik dat er naar me geluisterd werd’

‘Door mijn JIM voelde ik dat er naar me geluisterd werd’

Het belang van een goed netwerk en het inzetten van reeds aanwezige vertrouwensbanden. Dat kwam onder andere aan bod tijdens de geslaagde JIMpact Inspiratiesessie van 25 april in Rotterdam. JIMwerkt organiseerde deze middag samen met Enver en iHub. In het publiek zaten geïnteresseerde hulpverleners, medewerkers vanuit de gemeente en jeugdbeschermers die benieuwd waren hoe ze een JIM in de praktijk kunnen inzetten, of die al met een JIM samenwerken en hier graag over in gesprek gingen.

Jouw Ingebrachte Mentor

Bij iHub werken we al met de JIMaanpak. JIM staat voor Jouw Ingebrachte Mentor; hier wordt iemand mee bedoeld uit het netwerk van de jongere (en het gezin). Een JIM wordt ingezet als vertrouwenspersoon en mentor. Het mooie aan een JIM is dat deze persoon altijd blijft. Op het moment dat het goed gaat met de jongere en het gezin verdwijnt de hulpverlener, maar de JIM zal er altijd zijn om op terug te vallen.

Wie zijn er al?

Bij de inspiratiesessie waren ook drie trainingsacteurs aanwezig. De middag begon met een sketch die gelijk liet zien dat een netwerk groter is dan je denkt. De kern van de eerste sketch: een JIM is fijn omdat je geen blokkade voelt om je verhaal te doen. Aan het einde van de sketch werden mensen uit het publiek gehaald en naast de acteur gezet die de jongere speelde. Eén voor één werden ze aangewezen: jij bent de buurvrouw, jij de docent, jij opa en jij oma. Al deze mensen werden naast de jongere neergezet om aan te tonen dat een JIM iedereen kan zijn, zolang er maar een vertrouwensband aanwezig is.

Vooral samenwerken

Het was een mooie, afwisselende middag. Informatie over JIM, circulaire zorg en de theorie achter vertrouwensrelaties (antropoloog en psycholoog Robin Dunbars theorie hierover werd aangehaald) werd afgewisseld met sketches en de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. De conclusie? Als hulpverlener betrek je een JIM niet alleen bij het hulpverleningstraject, maar je werkt vooral samen. Ook de doelen van JIMpact werden aangehaald: de doelstelling is om circa 3.000 professionals op te leiden, wat voldoende zou moeten zijn om voor elke kwetsbare jongere een JIM te kunnen begeleiden. Daarnaast is het plan om meer trainingsacteurs op te leiden en de succesvolle samenwerking met het ministerie van VWS voort te zetten.

De doelen van JIMpact

Taal van het gezin

JIMwerkt is druk bezig met het creëren van draagvlak voor het werken met een JIM. De organisatie wil hulpverleners graag leren omdenken. Je schuift als hulpverlener je expertise niet opzij, maar je haalt er juist iets extra’s bij. De samenwerking met een JIM is de kracht. Trainer Anita Kooper: ‘Een JIM praat de taal van het gezin. Dat kun je soms niet als hulpverlener.’ Daarnaast vertelden regiodirecteuren Marlies Michels (iHub) en Marnix van de Kerkhof (Enver) tijdens de bijeenkomst over het belang van JIM voor hun organisaties. Volgens hen kun je door het inzetten van JIM veel meer uit het netwerk van de jongere en het gezin halen. Marlies licht toe: ‘Een jongere kan met een naam komen waar je zelf als hulpverlener niet aan had gedacht.‘

Meedoen in het gesprek

Een indrukwekkend onderdeel van de inspiratiemiddag was het gesprek tussen een jongere, zijn hulpverlener, zijn JIM en iemand van de Jeugdbescherming. De jongere vertelde hoe het hebben van een JIM (in zijn geval de moeder van een goede vriend) ervoor zorgde dat hij het gevoel had dat er naar hem geluisterd werd: ‘Eerder had ik altijd het gevoel dat er over me gepraat werd. Met mijn JIM erbij kon ik meedoen in het gesprek en durfde ik vragen te stellen.'

Met dank aan: Frederique van Vugt, Marit Agterberg, Jaime Quevedo Klein Haneveld, Anna van ’t Noordende, Anita Kooper, Marlies Michels, Marnix van de Kerkhof, Saadeldin Berkhout, Petra van Jeugdbescherming, Antoinette de JIM en de trainingsacteurs.