Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Danique (16) woont in een Studio van iHub

Danique (16) woont in een Studio van iHub

‘Hoe ziet jouw weekend eruit?’

‘Vrijdag is Koningsnach. Dan ga ik natuurlijk de stad in. Zaterdag werk ik.’

‘Toe hoe laat?’

‘Weet niet. Ik sta tot laat achter de BBQ als het mooi weer is. Als het regent zeggen ze: ga maar naar huis.’

‘Laten we afspreken dat je appt? Dat we weten wanneer je naar huis komt? ’

‘Doe je dat? Ik zit hier echt niet lekker als ik weet dat jij ergens door de stad dwaalt.’


Dit ‘waar-hang-jij-vanavond-uit-gesprekje’ wordt in duizenden huizen, aan evenzoveel keukentafels gevoerd tussen pubers en hun ouders. Ook de zestienjarige Danique moet laten weten waar ze gaat feestvieren. Groot verschil is dat zij niet met haar ouders, maar met begeleiders Kyra en Mounir in gesprek is. De geboren en getogen Haagse woont sinds november in één van de acht Studio’s van iHub in het centrum van de stad. Een tussenstation op weg naar een eigen huis.

Studentenhuis

Dat ze haar eigen sociale leven heeft is één van de dingen die Danique fijn vindt aan het wonen hier. Anders dan de Studio’s in Castricum en Rotterdam zijn deze in de Hofstad geen onderdeel van een terrein. ‘Aan de buitenkant zie je helemaal niets. Vrienden die buiten staan denken dat dit een studentenhuis is.’

Loslaten of ondersteunen?

‘De begeleiding helpt je, tot op een bepaald niveau. Ze nemen niets van je over. Je moet het echt zelf doen. Ook dat is fijn,’ zegt Danique. Kyra, meeluisterend aan de keukentafel, knikt instemmend: ‘Opstaan, schoonmaken, koken, dat doet Danique zelf. Dat controleren we niet. We laten los waar het kan, ondersteunen waar nodig.’

Dagbesteding

Waar de begeleiders wél bovenop zitten is dagbesteding. Werken of een opleiding volgen is een harde eis voor toelating en verblijf. Danique werkt, na het volgen van een traject via stichting 070Watt, in de horeca. Daarnaast volgt ze een koksopleiding. ‘Voor nu is dat allebei prima. Ik vind mijn werk en school heel erg leuk.’ Ondertussen droomt Danique over de mbo-opleiding Veiligheid & Vakmanschap (VeVa) van Defensie. ‘Op uitzending gaan, iets betekenen voor een ander. Dat lijkt mij zo gaaf.’

Schriftje

Is alles dan leuk? Nee, dat niet. In één huis, met acht jongeren bij elkaar botst het soms. Danique: ‘Dan is er ruzie. En is het chaos. Maar, dat lossen we ook weer op.’ Met de ene begeleider heeft Danique beter contact dan met de ander. ‘Dan loop ik de keuken in en denk: oh, laat maar.’ Kyra laat een schriftje zien: ‘Danique gaat de komende tijd dingen voor mij opschrijven. Daarna is de keuze aan haar: gaat ze het vertellen of laat ze het mij lezen? Dit gaan we uitproberen.’ Het is, naast het wekelijkse mentorgesprek, zoeken naar de vorm van ondersteuning en contact die het beste past.

Sleutelbos

Door-dromend stippelt Danique haar verdere toekomst uit: ‘Een eigen appartementje, in Den Haag natuurlijk, dat wil ik graag. ‘En dan’ -Danique pakt haar sleutelbos- ‘krijgen jullie de voordeursleutel terug. Aan mijn bos hangt dan de sleutel van mijn eigen deur.’ Kyra: ‘Dan kom ik langs. Zorg jij voor thee?

’In de serie ‘Tussenstation’ vertellen jongeren over hun toekomstplannen en hoe iHub helpt deze te verwezenlijken.