Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Oost-Gelre

Harreveld
adres
Kerkstraat 51
7135 JJ
Harreveld
telefoon
054-439 4444
e-mailadres
[javascript protected email address]

In het kort

Zorgaanbod JeugdzorgPlus Open jeugdzorg Seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG) Hoog forensisch profiel (HFP) Gezinsbehandeling
Onderwijs Interne school van de Aloysius Stichting
Sporten Ja
Rechtzitting op locatie Ja

’t Anker

’t Anker ligt in het Gelderse Harreveld in een rustige omgeving. Dit is een JeugdzorgPlus locatie waar jongeren met gedragsproblemen begeleiding en behandeling krijgen. De rustige en veilige omgeving is een belangrijk onderdeel voor het behandelen van de jongeren. Dit met als doel om jongeren de ruimte te geven voor reflectie en zelfontplooiing. ‘t Anker biedt specialistische hulp aan:

  • Jongeren met ernstige seksuele problematiek
  • Jongeren met een licht verstandelijke beperking
  • Jongeren in een psychiatrische crisis
  • Jongeren die niet in groepsverband behandeld kunnen worden

Plaatsing

Wanneer een jongere geplaatst moet worden in JeugdzorgPlus is een bevestiging van de kinderrechter nodig. Deze bevestiging heet een Machtiging plaatsing JeugdzorgPlus. Voor het aanvragen van deze machtiging is een instemmingsverklaring nodig van een onafhankelijke GZ-psycholoog.

Er kan sprake zijn van verschillende plaatsingen:

  • Een vrijwillige plaatsing
  • Een plaatsing met een Onder Toezichtstelling (OTS)
  • Voogdijschap

Plaatsingsfunctionaris: Esther Hofman

Prisma

Prisma is open jeugdzorg. Jongeren van 12 – 18 jaar kunnen hier terecht voor uiteenlopende behandelingen. Onderwijs, opvoeding en vrije tijd zijn met elkaar verbonden op deze locatie. Prisma ligt in het Gelderse Harreveld in een rustige omgeving. De rustige en veilige omgeving is een belangrijk onderdeel van de behandelingen. Dit alles met als doel om jongeren de ruimte te geven voor reflectie en zelfontplooiing.

Plaatsing

Plaatsing bij Prisma residentiële jeugdzorg gebeurt altijd met een beschikking van een gecertificeerde instelling of wijkteam.

Er kan sprake zijn van:

  • Een vrijwillige plaatsing
  • Een plaatsing met een Onder Toezichtstelling (OTS)
  • Voogdijschap

Plaatsingsfunctionaris: Willeke Andeweg

Gezinsbehandeling

Wat is gezinsbehandeling?
Gezinsbehandeling is een interne behandeling voor het hele gezin. Het doel van de behandeling is dat het weer veilig wordt en blijft in het gezin, zodat kinderen bij hun ouders kunnen blijven wonen. Of weer opnieuw thuis kunnen wonen. De duur van de behandeling is ongeveer achttien weken.

Voor wie is gezinsbehandeling?
Gezinsbehandeling is er voor gezinnen met kinderen tussen de nul en achttien jaar met gedragsproblemen, waarbij de ouders problemen ervaren in het opvoeden van hun kinderen. Vaak zijn de ouders overbelast geraakt en hebben ze verschillende problemen die veel stress geven. Het is hierdoor onveilig voor de kinderen, waardoor ze achter kunnen blijven in hun ontwikkeling. De kinderen dreigen uit huis te worden geplaatst of dit is al het geval. Het gezin heeft dan hulp nodig om een blijvende uithuisplaatsing te voorkomen.

Aanpak

Het hele gezin woont tijdelijk op één van onze locaties. Naast de dagelijkse uren gezinsbehandeling wordt ook individuele behandeling ingezet. behandeld behandeld en woont tijdelijk op één van onze locaties. Tijdens de behandelingen leren ouders hun opvoedingsvaardigheden te versterken. Ook werken ze aan het verminderen van overbelasting en is er aandacht voor de persoonlijke problemen van de ouders. Daarnaast wordt er psycho-educatie geboden, bijvoorbeeld gericht op hechting en trauma.

De behandeling duurt ongeveer achttien weken en bestaat uit gezinsbegeleiding, therapieën, oudertrainingen en groepsactiviteiten met andere gezinnen. Om het weekend gaat het gezin terug naar huis.

Zo ziet het traject eruit:

Fase 1 en 2: Kennismaking
Het begin van de behandeling staat in het teken van zorgen voor rust en het opbouwen van een goede band om te kunnen samenwerken. Na deze twee weken bespreken we met de ouders welke doelen ze hebben en hoe ze deze willen bereiken. Wij geven hierin advies en stellen een plan op met de ouders. In deze eerste weken zijn we vier tot zes uur per dag aanwezig. Dit geeft ons zicht op de problemen die er spelen en hoe de gezinsleden met elkaar omgaan.

Fase 3 en 4: Samen doen

We coachen de ouders dagelijks intensief. Dit doen we aan de hand van het opgestelde plan en de doelen die ze willen behalen. We zijn gemiddeld vier, soms ook zes uur per dag aanwezig. We coachen direct in de praktijk en voeren gesprekken. Het belangrijkste doel is om inzicht te krijgen in wat ouders anders kunnen doen om dingen te veranderen en positieve ervaringen te beleven. Stap voor stap werken we toe naar een stabiele basis.

Fase 5 en 6: Voortgang

Aan het eind van week zes vindt er een tussenevaluatie plaats. We bespreken hoe het gaat en de zorgen die er eventueel nog liggen. Samen met ouders, kinderen en plaatser maken we een plan met doelen voor de resterende weken.

Ook geven we een voorlopig advies over wat wij denken dat nodig is voor in de thuissituatie na de opname. Denk hierbij aan vervolghulp of nog eventuele inzet van therapieën.

Als het mogelijk is doen we als gezinsbegeleiders vanaf dit moment een stapje achteruit. We zijn dan gemiddeld nog twee uur per dag aanwezig. Wel blijven we in gesprek over waar de ouders tegenaan lopen. En bespreken we ook vooral wat er goed gaat.

Fase 7: Terugkeer naar huis

In de laatste fase richten we ons op de terugkeer naar huis. Wat is ervoor nodig om dit goed te laten verlopen? Wat moet er nog geregeld worden? Welke situaties zijn in de thuissituatie aan de orde? Hier maken we een plan van aanpak voor. Aan het eind van de opname vindt er een eindevaluatie plaats met dezelfde betrokkenen als in de tussenevaluatie.

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Aanmelden

Ben je verwijzer en wil je een kind of jongere aanmelden voor onze zorg? Ga dan naar onze aanmeldpagina. Bij iHub meld je aan met een hulpvraag, niet voor een specifieke behandeling.

Waar wij bij kunnen helpen

Wij werken samen met jou aan het beantwoorden van hulpvragen op de volgende gebieden:

Angst- of stemmingsproblemen

Wanneer een kind of jongere vaak angstig is en het niet meer lukt de dingen te doen die diegene eigenlijk zou willen, kan er sprake zijn van een angststoornis. En een jongere die langere tijd somber is, kan last hebben van een depressie.

Lees wat wij kunnen doen om te helpen

Gedragsproblemen

Wordt een kind of jongere vaak erg boos en hebben ouders, vrienden of mensen op school hier last van? Of doet iemand dingen, waarbij diegene over de grenzen van anderen gaat? Dan kan het zijn dat er sprake is van gedragsproblemen.

Lees wat wij kunnen doen om te helpen

Hechtingsproblemen

Vindt een kind of jongere het lastig om een goede band met iemand anders te ontwikkelen? Of is er sprake van een laag zelfbeeld, niet goed luisteren naar de ouders, of wordt het kind of de jongere snel boos? Dan kan het zijn dat er sprake is van hechtingsproblemen.

Lees wat wij kunnen doen om te helpen

Ingewikkelde scheidingsproblemen

Wanneer twee ouders gaan scheiden kan dit voor problemen zorgen binnen een gezin. Het kan ook zorgen voor een slechte band tussen een kind en (één van) de ouders. Er kan dan sprake zijn van ingewikkelde scheidingsproblemen.

Lees wat wij kunnen doen om te helpen

Leer- of ontwikkelproblemen

Als een kind of jongere zich anders gedraagt of anders leert dan leeftijdsgenoten, dan kan er sprake zijn van ontwikkelingsproblemen. Iemand ontwikkelt zich op sommige punten dan verschillend of langzamer. Denk bijvoorbeeld aan ADHD of een autismespectrumstoornis.

Lees wat wij kunnen doen om te helpen

Onveiligheid thuis

Een veilig thuis is niet altijd vanzelfsprekend. Zo kunnen ouders het lastig vinden om kinderen op te voeden. En hun kinderen daarom niet goed verzorgen, pijn doen of uitschelden. Het kan ook zijn dat er in een gezin veel ruzie is waarbij mensen elkaar pijn doen.

Lees wat wij kunnen doen om te helpen

Persoonlijkheidsproblemen

Iedereen heeft wel bijzondere eigenschappen. Maar bij sommige mensen zijn deze eigenschappen erg aanwezig. Een kind of jongere kan een persoonlijkheidsstoornis hebben als gedrag, gedachten of gevoelens grote gevolgen hebben voor relaties, school of werk en sociale contacten.

Lees wat wij kunnen doen om te helpen

Trauma

Heeft een kind of jongere klachten na een nare gebeurtenis? Bijvoorbeeld nachtmerries, of moet iemand steeds denken aan wat er gebeurd is? Dan kan er sprake zijn van een zogenaamd psychotrauma.

Lees wat wij kunnen doen om te helpen