Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Sociale angst bij kinderen

In het kort

  • Een kind dat last heeft van sociale angst maakt zich erg veel zorgen over het oordeel van andere mensen.
  • Sociale angst is te herkennen aan verschillende kenmerken, zoals contact met anderen en sociale situaties vermijden en lichamelijke klachten zoals blozen of zweten.
  • Een sociale-angststoornis kan behandeld worden met cognitieve gedragstherapie.

Wat is sociale angst?

Een kind dat last heeft van sociale angst maakt zich erg veel zorgen over wat andere mensen van hem of haar vinden. Het kind is bijvoorbeeld bang om te spreken in een groep mensen, of voor de klas. Of het durft niet te bellen, uit angst iets ‘stoms’ te zeggen. Een beetje spanning in zulke situaties is normaal. Maar de angst kan een kind echt in de weg gaat staan en zorgen voor lichamelijke klachten zoals hartkloppingen, zweten, diarree of zelfs paniekaanvallen. Dan kan er sprake zijn van een sociale-angststoornis. Dit wordt ook wel een sociale fobie genoemd. De angst en spanning krijgt dan veel invloed op het dagelijks leven en een kind gaat sociale situaties zoveel mogelijk uit de weg.

Kenmerken van sociale angst bij kinderen

Kinderen met sociale angst hebben last van een aantal van de volgende kenmerken:

  • Bang voor het oordeel van anderen
  • Bang om uitgelachen te worden
  • Niet naar school willen
  • Contact met anderen vermijden
  • Stil of teruggetrokken zijn
  • Zich gespannen, onveilig of angstig voelen
  • Last van blozen, zweten of trillen in het bijzijn van anderen
  • Huilen, verstijven of boos worden wanneer ze in sociale situaties komen

Behandeling van sociale angst bij kinderen

Een sociale-angststoornis kan behandeld worden met cognitieve gedragstherapie. Een kind leert de situaties te herkennen waarin het angstig en gespannen wordt en wat het in die situaties kan doen. En ook om anders over deze situaties te gaan denken. Hierover wordt gepraat en er wordt mee geoefend.

Hulp

Herken jij je in deze situatie en ben je op zoek naar hulp? Neem contact op met je huisarts of het wijkteam in jouw gemeente. Als het nodig is zoeken ze samen met jou naar passende hulp. iHub familiezorg biedt specialistische jeugdhulp. Dit is hulp wanneer er sprake is van meerdere of ingewikkelde problemen, waarvoor specifieke deskundigheid nodig is.

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact op met een familiezorglocatie bij jou in de buurt. Je vindt alle contactgegevens in ons locatieoverzicht.