Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Leer- en ontwikkelproblemen

Leer- en ontwikkelproblemen

Wat zijn leer- en ontwikkelproblemen?

Als jij je anders gedraagt of anders leert dan je leeftijdsgenoten, dan kan je last hebben van ontwikkelingsproblemen. Je ontwikkelt je op sommige punten verschillend of langzamer.

Er zijn veel verschillende soorten ontwikkelingsproblemen. Zo kan je last hebben van leerstoornissen, zoals dyslexie. Je hebt dan problemen met lezen en spellen. En dyscalculie; je hebt dan problemen met rekenen. Ook kan je problemen hebben met bewegen, je spraak of communicatie.

Een autismespectrumstoornis en ADHD zijn voorbeelden van ontwikkelingsstoornissen. Als je een autismespectrumstoornis hebt, dan vind je het lastig om andere mensen te begrijpen en met hen om te gaan. Vaak vind je het fijn om met één hobby of interesse bezig te zijn. En heb je er moeite mee als dingen anders lopen dan verwacht. Een autismespectrumstoornis kan per persoon veel verschillen.

Als je ADHD hebt vind je het moeilijk je te concentreren of ben je snel afgeleid. Ook kan je druk zijn en vaak dingen doen zonder daar vooraf over na te denken. Er zijn verschillende vormen van ADHD.

Hoewel het per persoon kan verschillen, kunnen ontwikkelingsproblemen veel invloed op je hebben. Je kan je hierdoor onbegrepen of anders voelen en vastlopen thuis en op school.

Mogelijke behandelingen

Wanneer je bij ons komt, zoeken we samen naar een oplossing voor de leer- en ontwikkelproblemen die je ervaart. Daarbij kunnen we gebruik maken van verschillende behandelingen, zoals:

Let op: we kijken altijd welke behandeling past bij jouw situatie en of deze op jouw locatie wordt aangeboden.

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hulp

Herken jij je in deze situatie en ben je op zoek naar hulp? Neem contact op met je huisarts of het wijkteam in jouw gemeente. Als het nodig is zoeken ze samen met jou naar passende specialistische jeugdhulp. Dat kan bij iHub familiezorg zijn.

Waar wij nog meer bij helpen

Wil je weten met wat voor problemen je nog meer bij ons terecht kunt, lees dan meer op de pagina: