Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Leer- en ontwikkelproblemen

Wat zijn leer- en ontwikkelproblemen?

Als een kind of jongere zich anders gedraagt of anders leert dan leeftijdsgenoten, dan kan er sprake zijn van ontwikkelingsproblemen. Een kind of jongere ontwikkelt zich op sommige punten dan verschillend of langzamer.

Er zijn veel verschillende soorten ontwikkelingsproblemen. Zo zijn er leerstoornissen, zoals dyslexie. Een kind heeft dan problemen met lezen en spellen. En dyscalculie; er zijn dan problemen met rekenen. Ook kan een kind problemen hebben met bewegen, spraak, of communicatie.

Een autismespectrumstoornis en ADHD zijn voorbeelden van ontwikkelingsstoornissen. Iemand met een autismespectrumstoornis vindt het vaak lastig om andere mensen te begrijpen en met hen om te gaan. Vaak vindt iemand het fijn om veel met één hobby of interesse bezig te zijn. En heeft iemand er moeite mee als dingen anders lopen dan verwacht. Een autismespectrumstoornis kan per persoon veel verschillen.

Iemand met ADHD vindt het moeilijk zich te concentreren of is snel afgeleid. Ook kan iemand druk zijn en vaak dingen doen zonder daar vooraf over na te denken. Er zijn verschillende vormen van ADHD.

Hoewel het per persoon kan verschillen, kunnen ontwikkelingsproblemen veel invloed op iemand hebben. Een kind of jongere kan zich hierdoor onbegrepen of anders voelen en vastlopen thuis en op school.

Mogelijke hulpvormen

Let op: we kijken altijd welke hulpvorm past bij een situatie en of deze op de locatie wordt aangeboden.

Wanneer een kind of jongere bij ons komt, zoeken we samen naar een oplossing voor de leer- en ontwikkelproblemen die iemand ervaart. Daarbij kunnen we gebruik maken van verschillende hulpvormen, zoals:

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact op met een familiezorglocatie bij jou in de buurt. Je vindt alle contactgegevens in ons locatieoverzicht.

Hulp

Herken jij je in deze situatie en ben je op zoek naar hulp? Neem contact op met je huisarts of het wijkteam in jouw gemeente. Als het nodig is zoeken ze samen met jou naar passende specialistische jeugdhulp. Dat kan bij iHub familiezorg zijn.

Waar wij nog meer bij helpen

Wil je weten met wat voor problemen je nog meer bij ons terecht kunt, lees dan meer op de pagina: