Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Ouderschap Blijft

Ouderschap Blijft

In het kort

  • Ondersteuning en bemiddeling bij scheidingen 
  • Gericht op herstel of verbetering van omgang met het kind
  • Helpt gescheiden ouders weer samenwerken en communiceren

Wat is Ouderschap Blijft?

Wanneer conflicten hoog oplopen tussen ouders in scheiding of gescheiden ouders, zijn kinderen vaak de dupe. Conflicten, slechte communicatie en moeizame of geen omgang zijn zeer vervelend. Bij Ouderschap Blijft werken we aan herstel. Want ondanks de scheiding blijven ouders samen verantwoordelijk voor hun kind. Tijdens de begeleiding en bemiddeling staat daarom altijd het kind centraal.

Voor wie is Ouderschap Blijft?

Ouderschap Blijft biedt hulp gescheiden ouders of aan ouders die in een scheiding zitten. Soms komt het voor dat ouders door hun conflicten niet of nauwelijks meer overleggen. Hierdoor verloopt de omgang van het kind met de uitwonende ouder moeizaam. Het welzijn en de ontwikkeling van het kind komt dan in gevaar. Ouderschap Blijft wordt ingezet wanneer eerdere pogingen vanuit eigen initiatief of eigen netwerk geen of nauwelijks effect hebben gehad.

Wat is het doel van Ouderschap Blijft?

Samen werken we aan de onderlinge communicatie en de samenwerking tussen ouders. Het is belangrijk dat er regelmaat ontstaat in de omgang tussen het kind en de ouders. Het belang en de veiligheid van het kind staan steeds centraal.

Hoe werkt Ouderschap Blijft?

Na een kennismakingsgesprek met beide ouders wordt een werkplan met doelen opgesteld. Afhankelijk van de situatie kan gekozen worden voor:

  • Bemiddeling: bemiddelingsgesprekken met ouders over de onderlinge communicatie en samenwerking met betrekking tot het ouderschap. Er is sprake van een lopende omgangsregeling tussen het kind en de uitwonende ouder.
  • Omgangsbegeleiding: bemiddelingsgesprekken en begeleide omgang. Dit traject wordt ingezet als er (nog) geen omgangsregeling tot stand is gekomen.

Bij Ouderschap Blijft wordt er gewerkt aan communicatieherstel tussen beide ouders en aan contactherstel tussen de uitwonende ouder en het kind. Er wordt gebruik gemaakt van mediationtechnieken, oplossingsgerichte technieken, motiverende gespreksvoering, betrekken van het netwerk en psycho-educatie. Voor de kinderen kunnen kindgesprekken en verdere hulp worden ingezet.

Hoe lang duurt Ouderschap Blijft?

Het traject duurt gemiddeld 9 maanden. De bemiddelingsgesprekken zijn eens per twee weken en duren ongeveer anderhalf uur. Alle afspraken vinden plaats op een locatie van iHub.

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.