Wat is NIKA?
Regelmatig komt het voor dat opvoedproblemen samenhangen met hechtingsproblemen. In deze gevallen moet eerst hieraan worden gewerkt voordat opvoedvaardigheden aangeleerd kunnen worden. Op dat moment wordt NIKA ingezet.
Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!
Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent.
Regelmatig komt het voor dat opvoedproblemen samenhangen met hechtingsproblemen. In deze gevallen moet eerst hieraan worden gewerkt voordat opvoedvaardigheden aangeleerd kunnen worden. Op dat moment wordt NIKA ingezet.
Deze behandeling is gericht op kinderen (en hun ouders/opvoeders) van 9 maanden tot 12 jaar. Zij hebben vaak een verhoogd risico op gedesorganiseerde hechting of laten daar signalen van zien. Deze ouders of opvoeders reageren onvoldoende op de signalen van het kind. Ook kunnen zij deze niet juist interpreteren of er goed op reageren. Vooral bij ouders die onder grote stress staan komt dit voor. Dit kan komen doordat ze bijvoorbeeld relatieproblemen of financiële problemen hebben. Dit leidt vaak tot een verstorend opvoedgedrag. Hetzelfde geldt voor ouders met posttraumatische stress-klachten of een belast hechtingsverleden.
Het doel van NIKA is verstorend opvoedgedrag bij ouders of opvoeders te verminderen. Daarnaast is de behandeling erop gericht om responsief opvoedgedrag te bevorderen.
Met behulp van videofeedback, psycho-educatie en huiswerkopdrachten wordt verstorend opvoedgedrag afgeleerd en sensitief opvoedgedrag aangeleerd. De ouder leert bij het kind aan te sluiten en zowel de emoties als het gedrag van het kind te sturen.
Van tevoren vindt een voormeting plaats. Daarna volgen 4 interventiesessies. De interventie eindigt met een nameting. NIKA kan een belangrijk onderdeel zijn van een meer omvattende aanpak om de veiligheid in het gezin te vergroten
Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan direct contact op met een familiezorglocatie bij jou in de buurt. Je vindt alle contactgegevens in ons locatieoverzicht.