Na aanmelding volgt een uitnodiging voor een intakegesprek. Tijdens het intakegesprek wordt er nader kennisgemaakt en wordt de hulpvraag besproken. Samen met de jonge moeders en vaders, familie en andere bekenden bespreken we wat er speelt. En welke hulp de ouders en het kind nodig hebben.
Om in te schatten welke hulp het beste past doen we eerst onderzoek met vragenlijsten en gesprekken. Dit noemen we ook wel diagnostiek. We maken hierna een plan om de problemen aan te pakken. We kijken daarbij naar de moeder, vader, het kind en de omgeving.
Ook kijken we welke woonomgeving het meest geschikt is voor de ouders, het liefst binnen hun eigen netwerk. Als het echt nodig is, bekijken we de mogelijkheid van een gezinshuis of begeleid wonen.
Hulp op verschillende gebieden
Jonge Ouders biedt hulp op verschillende gebieden. Zo ondersteunen we jonge moeders en vaders bij:
- werken aan de veiligheid van het kind
- opbouwen van een goede band tussen ouders en kind
- opvoeden en verzorgen van het kind
- huisvesting, financiën en dagbesteding
- werken aan steun van de omgeving
- werken aan zelfstandigheid
- verwerken van trauma’s bij de ouders en/of kinderen
Eén vaste begeleider
De jonge ouders krijgen één vaste begeleider. Deze begeleider praat met hen en kijkt mee naar de dagelijkse gang van zaken. De begeleider begeleidt zoveel mogelijk zelf, maar schakelt anderen in voor bijvoorbeeld een speciale training of behandeling.
Vervolghulp
Aan het einde van de hulpperiode kijken we samen hoe de hulp is verlopen. Zijn de doelen uit het plan behaald? Kan de hulp worden afgerond of is er nog vervolghulp nodig? Bij deze keuze staat altijd de veiligheid van het kind voorop.