Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

GIT-PD Jeugd

In het kort

  • Werkwijze voor de behandeling van jongeren met een verhoogde kans op persoonlijkheidsproblemen
  • Vroege signalering is belangrijk
  • Behandeling op maat waarbij gezamenlijk gewerkt wordt aan persoonlijke doelen

Wat is GIT-PD Jeugd?

GIT-PD staat voor Guideline Informed Treatment for Personality Development. Het is een nieuwe werkwijze voor de behandeling van jongeren die een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van persoonlijkheidsproblemen. Door deze problemen nemen de ontwikkelkansen op allerlei leefgebieden af.

Voor wie is GIT-PD Jeugd?

GIT-PD Jeugd is voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar die vanuit hun aanleg en levenservaring een verhoogde kans hebben op het ontwikkelen van persoonlijkheidsproblemen. Ze ervaren uiteenlopende klachten en hebben het gevoel vast te lopen.

Vroege signalering van deze klachten is belangrijk. Signalen kunnen zijn:

  • Snel wisselende en/of overspoelende emoties
  • Weinig grip hebben op eigen gedrag bij kritiek of afwijzing
  • Een gevoel van wanhoop omdat iemand geen raad weet met gevoelens
  • Impulsief zijn, weinig of wisselende motivatie voelen en snel opgeven
  • Anderen niet altijd goed begrijpen
  • Niet begrepen voelen door anderen en dat lastig vinden
  • Snel aangevallen voelen
  • Moeite hebben om stabiele sociale relaties te onderhouden
  • Snel in conflict raken met anderen
  • Afstandelijk zijn en gevoelens van eenzaamheid ervaren
  • Bang om kwetsbaar te zijn in nabij contact
  • Bang om in de steek gelaten te worden
  • Moeite ervaren in de samenwerking met anderen

Vaak spelen deze signalen al langere tijd. Omstandigheden en ingrijpende levenservaringen spelen vaak een rol bij het ontstaan van de signalen. Zo kan iemand gevoeligheden en ontevredenheid ervaren in de persoonlijke ontwikkeling. Of in de relaties met anderen. Deze gevoeligheden maken het lastig om gebruik te maken van krachten, talenten en alle kwaliteiten die iemand heeft. Daarom lukt het dan niet om het leven vorm te geven zoals iemand dat graag zou willen.

Hoe werkt GIT-PD Jeugd?

GIT­-PD is een manier van persoonlijk behandelen in nauwe samenwerking met de jongere. Samen worden er keuzes gemaakt. Wat helpt iemand om klachten te verminderen en zichzelf te ontwikkelen? Vertrekpunten daarbij zijn persoonlijk contact en gelijkwaardigheid. Met elkaar wordt er een plan op maat gemaakt.

De behandeling bestaat uit 3 fases:

De startfase
In deze fase is er aandacht voor kennismaking, inzicht in gedragspatronen, levensgebeurtenissen, de omstandigheden waarin iemand is opgegroeid en hoe iemand met emoties omgaat. Samen kiezen we een focus waar de behandeling zich op moet richten. We maken een plan van aanpak, bijvoorbeeld voor momenten van oplopende spanning of crisis.

De behandelfase

In deze fase wordt gestart met de gezamenlijk gekozen focus voor het behandelplan. De jongere gaat dingen op een andere manier doen en ervaren. Zo wordt er geoefend met nieuwe patronen. Ook wordt onderzocht wat voor iemand wel en niet werkt, en wat er bij iemand past. Het aanbod is gericht op het behandelen van de specifieke klachten die voortkomen uit de persoonlijkheidsproblemen die bij iemand zijn vastgesteld.

Er wordt samen aan doelen gewerkt die de jongere graag wil bereiken. Denk daarbij aan het verminderen van klachten, meer draagkracht, blij zijn met jezelf en in relaties met anderen. Om die doelen te bereiken gaat de behandeling in op verschillende probleemgebieden. Dat zijn problemen bij emoties, impulsen, relaties en zelfbeeld in verschillende leefomgevingen, bijvoorbeeld op school of in het gezin. Behandeling kan zich ook richten op traumabehandeling van ingrijpende levensgebeurtenissen of het veranderen van niet helpende patronen.

De uitstroomfase

In deze fase is er aandacht voor evaluatie, terugvalpreventie, versterken en vooruitkijken.

In alle fases kunnen ouders en/of belangrijke anderen een rol hebben in de behandeling. Dit kan apart of gezamenlijk. Denk daarbij aan het delen van informatie over hoe iemand is opgegroeid. Of hoe de familiegeschiedenis eruitziet.

Ouders en belangrijke anderen kunnen ook betrokken zijn bij gezamenlijke beslissingen. Of om te werken aan gezins­relaties, steun op school en steun in het gezin.

Vragen of aanmelden

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen of ben je verwijzer en wil je iemand aanmelden? Neem dan gerust contact met ons op.

Mail ons via aanmelden.amsterdameo@ihub.nl, of bel ons op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur.

Meer informatie

Voor meer achtergrondinformatie kun je deze whitepaper bekijken.