Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Beschermjassen

In het kort

  • Manier om mensen in een belangrijke levensfaseovergang in te bedden in hun familie, een groep of cultuur.
  • Bij iHub voor jonge moeders in de leeftijd van 14 tot 23 jaar en hun kind.
  • Door steun vanuit haar netwerk kan de jonge moeder samen met haar kind haar leven weer oppakken.

Wat is Beschermjassen?

Beschermjassen is een manier om mensen die zich in een belangrijke levensfaseovergang bevinden in te bedden in hun familie, een groep of cultuur. Voorbeelden van belangrijke levensfaseovergangen zijn:

  • De puberteit
  • Een nieuwe baan
  • Verhuizing
  • Trouwen
  • Geboorte van een kind

Een levensfaseovergang heeft veel invloed op iemands leven. Je moet het oude achterlaten en het nieuwe ontdekken. Met Beschermjassen wordt op zoek gegaan naar mensen in de omgeving die steun kunnen bieden, naar rituelen en naar dingen die doen denken aan vroeger. Je wil er mensen bij wijze van spreken mee omhullen. Dit biedt veiligheid en warmte. Het helpt mensen waarbij de levensfaseovergang lastig is om hun leven weer op te pakken.

Voor wie is Beschermjassen?

Bij iHub gebruiken we Beschermjassen voor jonge moeders in de leeftijd van 14 tot 23 jaar en hun kind. De levensfaseovergang is moeizaam door één of meerdere van de volgende dingen:

  • Psychische problemen
  • Ingrijpende dingen die in het verleden zijn gebeurd
  • Een gebrek aan steun van de mensen om haar heen, doordat er geen (goede) relatie is met familie of de vader van het kind
  • Geen vaste en veilige woon- of verblijfplaats
  • Geen dagbesteding
  • Geldproblemen

Hoe werkt Beschermjassen?

Het hart van deze werkwijze ligt bij het betrekken van de complete familiekring. De familie wordt gezien als een noodzakelijke kracht in het herstelproces. Er wordt intensief samengewerkt met alle familieleden. Hierdoor wordt er gebouwd aan een stevig netwerk van betrokkenheid dat ook ná de begeleiding van iHub blijft bestaan. Pas als we zien dat deze betrokkenheid stevig verankerd is, wordt de begeleiding afgerond.

De familieleden, vader van het kind en vrienden worden vanaf het begin bij de hulp betrokken. Er vindt een zogenaamd netwerkgesprek plaats waarbij iedereen aanwezig is. Dit is een gesprek met een open en gezellig sfeer, waarbij we in kaart brengen hoe de familie en het leven van de jonge moeder en vader eruitziet. Het doel daarvan is om goed inzicht te krijgen in patronen, thema’s en belangrijke normen en waarden.

Samen met de familie gaat de jonge moeder op zoek naar herstel, om zo ingrijpende dingen die gebeurd zijn te kunnen verwerken. Als het nodig is zetten we daarbij traumabehandeling in. Aanvullende hulp kan ook gericht zijn op ondersteuning bij de opvoeding, of de band tussen ouder en kind. Een voorbeeld van zulke hulp is NIKA.

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan direct contact op met een familiezorglocatie bij jou in de buurt. Je vindt alle contactgegevens in ons locatieoverzicht.

Drieluik: Samenwerken met gezin en netwerk

In een wereld waarin de uitdagingen voor jonge ouders steeds groter worden, is ondersteuning en liefde van familie en betrokken naasten essentieel. In dit gebundelde drieluik lees je over de zoektocht naar de meest effectieve manier van het betrekken van de familie en het netwerk van onze cliënten.