Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Nieuwe naam Koppeling College: ‘OnderwijsPlus’

Nieuwe naam Koppeling College: ‘OnderwijsPlus’

Transformatie nu officieel bezegeld met nieuwe naam

Het afgelopen jaar is het team van Altra College De Koppeling druk bezig geweest met “ontkoppelen” en doorontwikkelen. Met de sluiting van de Amsterdamse JeugdzorgPlus-instelling De Koppeling eind 2022, stond ons team voor de uitdaging om het onderwijs aan de jongeren die naar kleinschalige woongroepen in de wijk verhuisden, opnieuw vorm te geven. Een enorme klus, die nu officieel wordt bekroond met een nieuwe naam: OnderwijsPlus.

Normaliseren

De transformatie naar meer openheid is duidelijk zichtbaar in de nieuwe werkwijze van OnderwijsPlus. Waar de jongeren voorheen zowel zorg als onderwijs intern in een gesloten instelling kregen, mogen zij nu tijdens hun gesloten plaatsing in een kleinschalige woonvoorziening van Levvel ‘gewoon’ naar school – op een externe locatie. Hierbij werkt het team intensief en integraal samen met Levvel op onze vso-school Altra College Zuidoost, die daarvoor lokalen en faciliteiten beschikbaar stelt. Indien nodig reizen de jongeren onder begeleiding naar school, en voor wie de stap naar buiten in het begin nog te groot is, wordt er 1-op-1 onderwijs geboden op de leefgroep. Maar het leven van de jongeren wordt vanaf het begin zoveel mogelijk genormaliseerd, zodat zij direct weer worden klaargestoomd voor een terugkeer in de maatschappij.

Next-lev(v)el onderwijs op maat

Directeur Chiara Timmermans: “Het team heeft echt keihard gewerkt, ik ben zo trots op ze! Van docent hebben zij zich doorontwikkeld tot multifunctionele, outreachende coaches die nauw samenwerken met de stamscholen van de jongeren. Onze rol voor de jongeren is tenslotte altijd tijdelijk, en we proberen met behulp van de scholen van herkomst de schoolloopbaan van leerlingen zo min mogelijk te onderbreken. Mooi om te zien is dat de jongeren door het open karakter gelijk veel relaxter zijn. De naam OnderwijsPlus dekt precies de lading van wat we doen; het is eigenlijk next-level onderwijs, dat we in openheid en op maat bieden aan de JeugdzorgPlus-doelgroep ‘nieuwe stijl’.”

Interview

Hoe de collega’s van OnderwijsPlus nu precies te werk gaan, wat er goed gaat en wat nog beter moet, lees je hier volgende week in een interview met intern begeleider Najat Boudount.