Meer vrijheid
De jongeren denken nu ook na over andere deuren binnen de instelling, zoals de deuren van klaslokalen en de binnenplaats. Het openstellen van deze deuren zou volgens hen bijdragen aan een veiligere en meer stimulerende omgeving. Jongeren vertellen: “Het zou ook fijn zijn als bijvoorbeeld de deuren naar de binnentuin open zouden zijn. Dan kunnen we zelf bepalen wanneer we naar buiten gaan en dat zou ons stimuleren om vaker buiten te komen. We hebben plannen om de binnentuin gezelliger te maken, bijvoorbeeld met een hutje, een schommel en een eigen tuintje voor groenten. Dit zou echt fijn zijn!”
Conclusie
De open deuren zijn een positieve stap voor zowel jongeren als medewerkers. Het bevordert de zelfstandigheid en het welzijn van de jongeren, terwijl het ook bijdraagt aan een betere werksfeer voor de medewerkers. Het blijft best ingewikkeld om een goede balans te vinden tussen enerzijds de veiligheid voor de medewerkers en anderzijds het geven van autonomie aan jongeren. Het vraagt creativiteit om ook bij spanning te blijven kiezen voor en vast te houden aan open deuren. Investeren in de band met de jongere en keuzevrijheid is de beste manier om te voorkomen dat het uit de hand loopt.
Werkbegeleider: “We moeten hier veel dialoog over voeren door open communicatie, transparantie en betrokkenheid. Het helpt als het management ook komt kijken wat het betekent. Dat zij het ook daadwerkelijk zelf ervaren is belangrijk voor het vertrouwen en het gevoel dat we er samen voor gaan. Dat gebeurt nu en dat is helpend in het veranderproces.” De medewerker van de nachtzorg is positief over de veranderingen: “Ik ben blij dat Harreveld deze weg is ingeslagen. Het zet in op de eigen kracht van jongeren en legt een positieve focus op hun talenten. Humor en geduld zijn de enige kamelen waarmee je alle woestijnen kunt bedienen.”
-------------------------------
*De nieuwe Jeugdwet
Per 1 januari 2024 is de Wet rechtspositie gesloten jeugdhulp in werking gezet. Met deze wet worden de rechten van kinderen die in een instelling voor gesloten jeugdhulp verblijven, duidelijk vastgelegd. De nieuwe wet stelt scherpe eisen aan de toepassing van vrijheidsbeperkende maatregelen in de gesloten jeugdhulp, met als doel om vrijheidsbeperking zoveel mogelijk te voorkomen. Het uitgangspunt is ‘nee, tenzij’, wat betekent dat vrijheidsbeperking niet is toegestaan tenzij dat noodzakelijk en proportioneel is. Jeugdhulpinstellingen moeten elke keer opnieuw de afweging maken of het noodzakelijk is, er geen minder zware alternatieven zijn en of de maatregel naar verwachting effectief is.
-------------------------------