Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Intensieve ambulante gezinshulp (IAG)

In het kort

  • Begeleiding aan het hele gezin in de eigen omgeving
  • Bij langdurige, ingewikkelde problemen op meerdere gebieden
  • Gericht op het verminderen van gedragsproblemen en het vergroten van opvoedvaardigheden
  • Steun van het netwerk van het gezin wordt ingeschakeld

Wat is Intensieve ambulante gezinshulp?

Intensieve ambulante gezinshulp (IAG) kan worden ingezet wanneer in een gezin sprake is van problemen op meerdere gebieden. Zo kunnen kinderen te maken hebben met gedragsproblemen, lukt het de ouders niet om voldoende structuur en stabiliteit te bieden, zijn er geldproblemen, of kampen er gezinsleden met psychische problemen. Vaak heeft het gezin al hulp gekregen, maar heeft dit onvoldoende geholpen. Intensieve ambulante gezinshulp kan dan een oplossing zijn. Een hulpverlener van iHub bezoekt het gezin 2 keer per week thuis en biedt intensieve begeleiding.

Intensieve ambulante gezinshulp richt zich op:

  • Gedragsproblemen van kinderen verminderen
  • Opvoedvaardigheden van ouders vergroten
  • Het sociaal netwerk (bijvoorbeeld familie, vrienden, buren) meer betrekken bij het gezin

Voor wie is Intensieve ambulante gezinshulp?

Intensieve ambulante gezinshulp is bedoeld voor gezinnen met minimaal 1 kind tot 18 jaar. Bij kinderen met een verstandelijke beperking is de leeftijdsgrens 23 jaar. Het gezin heeft te maken met problemen met opvoeden en opgroeien. Er is vaak sprake van langdurige, ingewikkelde problemen op meerdere levensgebieden, zowel bij het kind als bij de ouders.

Hoe werkt Intensieve ambulante gezinshulp?

De gezinsbegeleider ondersteunt het hele gezin. Ons uitgangspunt: gezinnen komen vanuit hun eigen kracht tot oplossingen en iHub ondersteunt daarbij. Dit doen we met de volgende stappen:

  1. De gezinsbegeleider zoekt eerst samen met het gezin uit wat de grootste problemen zijn en hoe die worden veroorzaakt. Er wordt ook gekeken wat juist de krachten van het gezin zijn.
  2. Vervolgens wordt er samen een plan gemaakt om de problemen aan te pakken en worden er doelen gesteld om aan te werken.
  3. Samen met het gezin wordt gewerkt aan het oplossen van de problemen.
  4. De ouders krijgen praktische tips waarmee ze meer vat krijgen op de opvoeding. Als het nodig is schakelen we ook andere hulpverleners in. Bijvoorbeeld om te helpen bij het vinden van werk of het ordenen van geldzaken.
  5. Er wordt gewerkt aan het netwerk en gekeken of het gezin (meer) steun uit de omgeving kan krijgen.

De begeleiding duurt gemiddeld 5 tot 7 maanden, waarin de hulpverlener het gezin 2 keer per week thuis opzoekt.

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan direct contact op met een familiezorglocatie bij jou in de buurt. Je vindt alle contactgegevens in ons locatieoverzicht.