Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Aggression Replacement Training (ART)

In het kort

  • Het (agressieve) gedrag waaraan gewerkt wordt kan verbaal, fysiek of relationeel zijn
  • Het bestaat uit drie intensieve trainingen
  • Er wordt gewerkt aan het leren omgaan met situaties waarin jongeren boos worden

Wat is ART?

Aggression Replacement Training (ART) is een intensieve training die jongeren tussen 12 en 23 jaar op een andere manier leert te reageren in situaties waarin ze boos worden. Ze leren hier te werken aan een betere zelfcontrole in situaties die boosheid oproepen, met gedrag dat positieve sociale gevolgen heeft, in plaats van agressief gedrag.

Voor wie is ART?

ART is gericht op agressieve adolescenten tussen de 12 en 23 jaar. Jongeren die bijvoorbeeld geschorst zijn van school, zijn weggestuurd, en/of in aanraking met justitie dreigen te komen of al veroordeeld zijn vanwege geweld. Het agressieve gedrag kan fysiek, verbaal of relationeel zijn, en zowel proactief (agressief gedrag om een doel te bereiken) of reactief (een vijandige reactie op een frustratie) van aard zijn. ART richt zich ook op de steunfiguren rondom de jongeren zoals ouders en leraren.

Hoe werkt ART?

ART bestaat uit drie verschillende actieve trainingen. Hierin leren de jongeren nieuwe vaardigheden om situaties op een positievere manier op te lossen, hun boosheid te controleren, denkfouten te herkennen, en zich te verplaatsen in het perspectief van anderen. De drie onderdelen zijn:

  1. Training sociale vaardigheden; hier leren deelnemers op een passende manier met anderen omgaan.
  2. Training boosheidscontrole; hier leren jongeren aan de hand van een "boosheidscontroleteken" waar hun boosheid vandaan komt, hoe ze hun boosheid voelen opkomen en hoe ze deze onder controle kunnen houden.
  3. Training moreel redeneren; waar deelnemers leren om rekening met andere mensen te houden.

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan direct contact op met een familiezorglocatie bij jou in de buurt. Je vindt alle contactgegevens in ons  locatieoverzicht.