Nicolaas Veul, bekend van zijn 100 dagen-series, staat op het punt om kijkers mee te nemen op een nieuwe reis. Dit keer verdiept hij zich in jeugd- en gezinszorg. Hij onderzocht bij een van de locaties van iHub onderwijs & familiezorg hoe kinderen en ouders worden begeleid naar een veilige thuissituatie (Gezin Totaal) en werkte mee op een open groep. Hoe dat er aan toeging, zie je in de nieuwe VPRO-serie Een valse start. Wat drijft Nicolaas? Wat ontdekte hij? En hoe hebben deze 100 dagen zijn perspectief veranderd? Wij spraken Nicolaas uitgebreid over zijn ervaringen bij onze organisatie.
Wat hem het meest bijbleef over zijn stage in de jeugdzorg, waren de kleine momenten, zo vertelt hij. “Een spelletje spelen voor het slapengaan, de kinderen naar bed brengen. Dat knusse gevoel. Maar dan realiseer je je tegelijkertijd ook: eigenlijk horen deze kinderen hier niet, ze horen thuis. Het contrast tussen de gezelligheid en de harde realiteit raakte me diep.”
Nicolaas vertelt waarom hij juist stage wilde lopen bij jeugd- en gezinszorg. “Ik wilde een serie maken over opvoeden, en over hoe het kan dat het zo vaak misgaat in gezinnen waardoor zoveel kinderen in de jeugdzorg belanden, met lange wachtlijsten tot gevolg. Ik zoek altijd naar plekken waar de maatschappij een mening over heeft, maar waar weinig mensen écht van binnenuit weten hoe het werkt,” vertelt Nicolaas over zijn keuze om een serie over de jeugd- en gezinszorg te maken. “Jeugdzorg is zo’n plek. Het is maatschappelijk ontzettend relevant en er valt veel te leren.” Via een pitchproces, kwam Nicolaas bij iHub terecht, waar de openheid en samenwerking met medewerkers hem meteen aanspraken. “Het vraagt veel van medewerkers, ouders en kinderen om je zo kwetsbaar op te stellen, maar dat is precies wat dit onderwerp nodig heeft.”
Een nieuwe blik op jeugdzorg
Nicolaas is met een open en nieuwsgierige blik aan dit avontuur begonnen. “Als het in de media over de Jeugdzorg gaat, gaat het vaak over de misstanden, vaak ook op de gesloten afdelingen, maar verhalen over open groepen of Gezin Totaal kende ik nauwelijks. Ik heb mezelf bewust met een open blik ondergedompeld, want je weet pas hoe iets echt is als je spreekwoordelijk met je voeten in de klei staat.” Die aanpak heeft zijn visie veranderd. “Ik zag hoe praktisch het werk is en hoe collega’s met hart en ziel proberen een veilige omgeving te creëren voor kinderen, ondanks de enorme uitdagingen.”
Vanaf het moment dat Nicolaas zijn eerste stappen zette binnen iHub, merkte hij dat zijn aanwezigheid nieuwsgierigheid opriep bij collega's op de groep. Een gezonde gereserveerdheid was voelbaar: "Wie ben je? Wat kom je doen? Kom je met de juiste intenties?" Het zijn vragen die logisch zijn in een omgeving waar vertrouwen en veiligheid centraal staan. Nicolaas begreep deze terughoudendheid volledig en wilde vooral laten zien dat hij er was om met respect en oprechte interesse het werk en de mensen achter de jeugd- en gezinszorg te leren kennen.