Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Toptrajecten

In het kort

Een Toptraject is een ambulant traject binnen het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen. Met Toptrajecten worden leerlingen die op school tijdelijk vastlopen geholpen om weer succesvol te zijn in het regulier onderwijs. De mentor, docenten en de ouders van de leerling worden hiervoor nauw betrokken.

Voor wie zijn de Toptrajecten?

De meeste leerlingen behalen hun diploma binnen het regulier onderwijs zonder al te grote problemen. Soms lukt het een leerling even niet om goed mee te komen op school. Dit kan zijn omdat de leerling slecht in zijn of haar vel zit en niemand begrijpt waarom, omdat het thuis niet lekker gaat, een leerkracht niet goed weet hoe een leerling te begeleiden, of misschien wel alles tegelijk. Voor die leerlingen is er binnen het Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen een Toptraject. Om er samen voor te zorgen dat leerlingen weer verder kunnen in het regulier onderwijs en een diploma halen.

Ambulant traject

Een Toptraject is een ambulant traject. Dit betekent dat het op de school van de leerling wordt ingezet. Dit heeft verschillende redenen. Ten eerste kunnen de eigen mentor en docenten hun expertise vergroten om een optimale leeromgeving voor de leerling te creëren. De leerling kan oefenen en leren in de omgeving waar hij of zij na het Toptraject ook weer verdergaat. Bovendien heeft het laten wisselen van school een negatief effect op het welbevinden en het functioneren van een leerling. Daarom doen we dat als het even kan niet.

Hoe ziet een Toptraject eruit?

Toptrajecten worden uitgevoerd door vier Topteams. Een Topteam bestaat uit een vast team: een gedragswetenschapper, een docent en een ambulant hulpverlener. Dit team werkt doelgericht en doet dit samen met de leerling, het schoolteam en de ouders. Daarbij staan de onderwijsbehoeften van de leerling centraal en zijn de positieve aspecten van groot belang.

Samen kijken we naar wat de leerling nodig heeft en maken we een plan op maat. De gedragswetenschapper monitort, stemt af en voert gesprekken. De docent van Toptrajecten is degene die contact heeft met de leerling en de docenten van de school. Wat wil de leerling, en hoe wordt dat aangepakt? En ook: Hoe kan de docent bijdragen aan een succesvolle ontwikkeling van de leerling? De ambulant hulpverlener heeft vooral contact met de ouders. Hierbij wordt bekeken of er misschien meer nodig is in de gezinssituatie. Maar ook hoe ouders ondersteunend kunnen zijn aan de schoolgang van hun kind.

Het traject is vier maanden zeer intensief. Daarna is er nog ruim de tijd voor het borgen van handelingsadviezen op alle lagen in de school, bij de leerling en thuis. Het doel van een Toptraject is dat de leerling de schoolloopbaan duurzaam voort kan zetten op de eigen school in het reguliere onderwijs.

Waar worden Toptrajecten aangeboden?

Toptrajecten worden aangeboden in Amsterdam en Diemen.

Contact

Ben je werkzaam in het voortgezet onderwijs in Amsterdam-Diemen en heb je een hulpvraag? We helpen je graag. Neem vrijblijvend contact op met de onderwijsadviseur van Samenwerkingsverband voortgezet onderwijs Amsterdam-Diemen. De onderwijsadviseur brengt je in contact met een van de gedragswetenschappers van Toptrajecten.