Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Gezinsverkenning

Gezinsverkenning

Gezinsverkenning is een onderdeel van het behandelprogramma Gezin Totaal. Tijdens de gezinsverkenningsweek kijkt een gezinsmentor mee hoe het gezin functioneert bij gesprekken en activiteiten. Ook observeert de mentor het gezin tijdens situaties uit het dagelijks leven, zoals het ontbijt of het naar bed gaan.

Perspectief

Een zorgvuldige analyse van de gezinssituatie op alle levensgebieden is belangrijk voor de effectiviteit. Op die manier kan in een vroeg stadium ingeschat worden welke hulp het gezin nodig heeft. Het snel creëren van een haalbaar perspectief leidt tot perspectief en motivatie.

Toekomst

De mentor helpt ook om tijdens de gezinsverkenningsweek te ontdekken wat de krachten en uitdagingen zijn. Er wordt een beeld geschetst van hoe de situatie nu is. Maar ook hoe dingen in de toekomst anders aangepakt kunnen worden. De gezinsmentor vertelt niet wat er ‘fout’ gaat, maar zoekt met de gezinsleden naar goede vervolgstappen. Deze zijn per gezin verschillend.

Uitgangspunten

Het hoofddoel van gezinsverkenning is om met het gezin te onderzoeken wat ze nodig hebben om zelfstandig verder te kunnen. De verkenning helpt de gezinsleden inzicht te krijgen in hun kracht. Wat gaat er goed en waar lopen ze nog tegenaan? De gezinsmentor blijft hierin neutraal. Tijdens de verkenning wordt het sociale netwerk van het gezin ook betrokken en ingezet. Ook heeft het onderwijs van de kinderen een belangrijke rol. Na de verkenning besluit het gezin samen met de mentor wat de volgende stappen moeten zijn.