Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

De Familiepoli

In het kort

Kwetsbaarheid en veerkracht zijn in een gezin onderling verbonden. Daarnaast heeft de kwetsbaarheid van één van de gezinsleden invloed op de andere leden van een gezin. Vandaar dat we vanaf het moment dat een gezin bij ons in zorg komt in kaart brengen hoe het met alle gezinsleden gaat en met de relaties onderling. Ook vormen we een beeld van de omgeving, bijvoorbeeld belangrijke naasten, school en werk. Zo kunnen we samen kiezen wat een goede start is voor onderzoek en/of behandeling. Dat kan bij het kind zijn, of ook bij de ouders. Zo kunnen we samen toewerken naar veerkracht, herstel en het op gang brengen van de ontwikkeling.

Het doel is om deze werkwijze bij alle ambulante zorglocaties van iHub familiezorg aan te bieden. De manier waarop dit wordt gedaan, verschilt nog per locatie.

Werkwijze Familiepoli

Vanaf de start van een traject kijken we naar zowel de kinderen als de ouders. Voorafgaand aan het eerste gesprek vullen de ouders een lijst in over eventuele eigen problemen. Zo kunnen we meteen samen bespreken hoe het met de ouders gaat en hoe dit samenhangt met hoe het met het kind gaat. We richten ons hierbij zoveel mogelijk op de gezinsveerkracht. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld hoe het lukt om moeilijkheden te overwinnen en waar de kracht als gezin ligt.

Praatplaat Familiepoli

Ouder Behandel Overleg (OBO)

Wanneer er behandeling nodig is voor één van de ouders, kan dit opgepakt worden door de behandelaren binnen het team die volwassenen behandelen. Er kan ook samengewerkt worden met andere organisaties waar volwassenen worden behandeld. We ondersteunen dan in verwijzing naar de juiste plek. Daarnaast kan het zo zijn dat er maatschappelijke problemen zijn, bijvoorbeeld armoede, schulden, of huisvestingsproblemen. Dan werken we samen met het buurtteam.

We hebben elke week een Ouder Behandel Overleg (OBO), waarin na overleg met de ouders, gesproken wordt over ouderbehandelingen. Hierbij hebben we de volgende uitgangspunten:

  1. Ouders worden behandeld als de behandeling een meerwaarde oplevert voor het hele gezin en in samenhang met de behandeling van het kind kan worden uitgevoerd.
  2. Voor sommige ouders met eigen klachten is behandeling door de Familiepoli niet passend. Als er sprake is van acute psychoses, psychotische stoornissen, ernstige persoonlijkheidsproblemen, ernstige traumagerelateerde klachten, alcohol- of drugsproblemen, een lichtverstandelijke beperking, of ernstige agressieregulatieproblemen, dan raden wij ouders aan om gebruikt te maken van een organisatie die gespecialiseerd is in deze klachten bij volwassenen.
  3. Behandelaren die volwassenen behandelen bieden veel verschillende behandelvormen en therapieën, waaronder: cognitieve gedragstherapie (CGT), schematherapie (ST), mentalisation-based therapie (MBT), transference focused psychothery (TFP) en Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR). Daarnaast is het mogelijk om deel te nemen aan een Intensieve Traumabehandeling (ITB) en worden er op sommige locaties groepsbehandelingen voor ouders aangeboden. De behandelaar probeert samen met de ouder de meest geschikte behandeling te kiezen.

Ouders in behandeling

Nadat iHub een verwijsbrief van de huisarts heeft ontvangen, heeft de ouder een intakegesprek met de regiebehandelaar en de behandelaar. Er wordt gewerkt met zowel een eigen behandelplan, als een Familiepoliplan voor het hele gezin. Dit plan maken we na het eerste gesprek en bespreken we eens per twee maanden met alle betrokkenen. Als een ouder naar een andere organisatie wordt verwezen terwijl het kind zorg krijgt bij iHub, dan zorgt de behandelaar van het kind voor afstemming en samenwerking met de andere organisatie.

Privacy

De behandelaren van het kind en de behandelaren van de ouder(s) vormen samen een team. De teamleden houden rekening met de privacy van zowel het kind als de ouders. Het belangrijke uitgangspunt is om geen informatie uit te wisselen, behalve als:

  • De ouder met zijn behandelaar en het kind met zijn behandelaar vooraf bespreekt welke informatie zinvol is voor het proces om uit te wisselen in een evaluatiegesprek.
  • Er sprake is van ernstige zorgen over de veiligheid van het kind of anderen. Tijdens het eerste gesprek van de ouder wordt afgesproken dat signalen van onveiligheid altijd over en weer gedeeld worden.

Vergoeding

We hebben contracten met 8 zorgverzekeraars:

  • CZ
  • DSW
  • VGZ
  • Eucare
  • Caresq
  • Achmea
  • Zilveren Kruis
  • Menzis

Wanneer de ouder bij één van deze verzekeraars is aangesloten, wordt (een deel van) de ouderbehandeling vergoed. De behandeling van kinderen en jongeren tot achttien jaar wordt altijd vergoed.

Voorbeeldgezin

Kees (8 jaar) werd aangemeld met de vraag of er sprake was van autisme. Kees zag zijn vader niet en groeide op bij zijn moeder. Moeder zei dat Kees anders was in het maken van contact. Kees zat op het speciaal basisonderwijs waar veel gedragsproblemen werden gemeld. Tijdens de eerste gesprekken bleek ernstig trauma bij moeder naar aanleiding van seksueel geweld in haar gezin van herkomst. Onlangs zijn er ernstige geweldincidenten geweest met moeders ooms, waar Kees getuige van was. Moeder ervaarde daarnaast een dreigende situatie van eerwraak, waarbij ze voortdurend bang was. We spraken met moeder over de ernst van de bedreigde ontwikkeling bij Kees. Door het uitspreken van deze grote zorg, kwam het gesprek met moeder op gang over het terugbrengen van rust, wat drempelverlagend werkte om met haar eigen klachten aan de slag te gaan.

Systeemtherapeut: “Wat mij als behandelaar heeft geholpen is dat we het echt met alle behandelaren aanpakten, waarbij we de heftigheid met elkaar konden dragen als team. Het onderzoek om te bepalen wat nodig was hebben we bij het gezin thuis gedaan, wat veel inzicht gaf in de situatie. Er was eens in de zes weken overleg met school. En het is gelukt om vader weer te betrekken, waarbij ik rekening hield met het belang van trots in zijn cultuur. Met de kinderen en het netwerk hebben we toegewerkt naar de traumabehandeling voor moeder en Kees.”

Volwassenbehandelaar: “Na bespreking met moeder en in het Ouder Behandel Overleg is gekozen om moeder een intensieve kortdurende traumabehandeling aan te bieden. Moeder is enorm dankbaar dat ze dit spannende proces kon aangaan in een organisatie waarin ze zich vertrouwd voelde en er aandacht was voor een steunend netwerk.”

Therapeut van Kees: “We kozen samen met moeder ervoor om eerst Kees zelf EMDR te geven, voordat moeder dit kreeg. Hierdoor had Kees het vertrouwen dat zijn moeder dit goed zou ondergaan. Vanaf dat moeder de behandeling heeft gehad, zegt Kees dat zijn moeder blijer is, meer energie heeft en weer is gaan werken.”

In de vakantie is Kees 7 weken naar zijn vader gegaan in Egypte. Hij gaat nu starten op een reguliere school en Kees zit goed in zijn vel. Zijn ouders hebben vertrouwen in de toekomst en de zorg wordt binnen een jaar afgesloten.

Het succes van meerdere behandeltrajecten en de duurzaamheid van het herstel binnen de gezinnen wordt vergroot door de mogelijkheid van de betrokken behandelaren om de trajecten op elkaar af te stemmen.

Podcast

Wil je meer weten over de Familipoli? Beluister dan ook onze podcast waarin klinisch psychologen Audri Lamers en Marijn Distel van iHub familiezorg vertellen over deze vernieuwende werkwijze in de zorg.