Je browser is verouderd en geeft deze website niet correct weer. Download een moderne browser en ervaar het internet beter, sneller en veiliger!

Eén iHub

Altra, Horizon en De Opvoedpoli veranderen van naam. Vanaf nu heten we iHub onderwijs & familiezorg. Lees meer over wat dat betekent. 

Intensieve ambulante gezinsbegeleiding

In het kort

  • Gericht op problemen die te maken hebben met opvoeden en opgroeien
  • Begeleiding aan ouders, kind en de school
  • Er wordt structuur teruggebracht in het leven van het gezin
  • Steun van het netwerk van het gezin wordt ingeschakeld

Wat is intensieve ambulante gezinsbegeleiding?

Soms komt een kind door het gedrag thuis, op school of in de vrije tijd in de problemen. Of lukt het de ouders bijvoorbeeld niet voldoende structuur en stabiliteit te bieden. Op dat moment wordt door iHub Intensieve ambulante gezinsbegeleiding (IAG) ingezet. Ouders, het kind en de school wordt dan begeleiding aangeboden.

Voor wie is Intensieve ambulante gezinsbegeleiding?

IAG is bedoeld voor gezinnen die te maken hebben met problemen met opvoeden en opgroeien. Er is vaak sprake van langdurige, complexe problematiek op meerdere levensgebieden. Zowel bij het kind als bij de ouders.

Wat is het doel van Intensieve ambulante gezinsbegeleiding?

Na de begeleiding weet het kind om te gaan met de problemen en voelt zich weer prettig en veilig. Thuis en op school. De ouders voelen zich zekerder over de opvoeding en kunnen weer zelfstandig hun problemen oplossen. Er wordt weer structuur en organisatie teruggebracht in het leven van het gezin. Daarnaast wordt toegewerkt naar steun van familie, vrienden en buren. De school en de leraar weten beter hoe ze op een positieve manier kunnen omgaan met het kind.

Hoe werkt Intensieve ambulante gezinsbegeleiding?

De behandeling ondersteunt ouders, het kind en de school van het kind. Ons uitgangspunt: gezinnen komen vanuit hun eigen kracht tot oplossingen en iHub ondersteunt daarbij. Dit doen we met de volgende stappen:

  1. De gezinsbegeleider zoekt eerst samen met het gezin uit wat de grootste problemen zijn en hoe die worden veroorzaakt.
  2. Vervolgens wordt er een plan bedacht om de problemen aan te pakken. De gezinsbegeleider komt bij het gezin thuis en onderhoudt contact met school. Samen met ouders, kind en de leraar wordt gewerkt aan het oplossen van de problemen.
  3. De ouders krijgen praktische tips waarmee ze meer vat krijgen op de opvoeding. Als het nodig is schakelen we ook andere hulpverleners in. Bijvoorbeeld om te helpen bij het vinden van werk of het ordenen van de financiën.
  4. Er wordt gewerkt aan het netwerk en gekeken of het gezin (meer) steun uit de omgeving kan krijgen.

Hoe lang duurt Intensieve ambulante gezinsbehandeling?

Het gezin heeft wekelijks contact met de gezinsbegeleider. In het begin kan dat wat meer zijn, aan het eind van het programma wat minder. Het programma duurt zo lang als nodig, maar ongeveer tien maanden.

Vragen

Heb je na het lezen van deze informatie nog vragen? Neem dan direct contact op met een familiezorglocatie bij jou in de buurt. Je vindt alle contactgegevens in ons locatieoverzicht.